Rövidesen indul az első magyar műhold

A tervezettnél korábban, már 2012 elején startolhat az első magyar műhold, a Masat-1. Ez lesz az első alkalom, hogy egy száz százalékban hazai építésű műhold jut a világűrbe.

Magyarország első műholdja, a Masat-1 az Európai Űrügynökség (ESA) új Vega hordozórakétájának első küldetésén indulhat Kourou-ból 2012 január végén. A műhold sikeres pályára állítása nem kockázatmentes egy első küldetését teljesítő rakétával, mégis komoly lehetőség a magyar űrtevékenység bővítésére.

Galaktika magazin logótervező pályázatról bővebben itt olvashatsz!

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával évek óta fejlesztik az első magyar műholdat, a Masat-1-et. Bár hazai cégek eddig is sok külföldi űreszköz készítésében működtek közre, a Masat-1 lenne az első teljes egészében hazai készítésű űreszköz. A műhold mindössze egy kilogramm tömegű és 10x10x10 centiméter méretű – ennek ellenére a legnehezebb és legdrágább feladat a felbocsátása.

Keresse a novemberi Galaktika magazint DVD-melléklettel is!

A Masat-1-et korábban egy indiai hordozórakétával tervezték indítani. A megváltozott hordozóeszköz miatt a Masat-1 novemberben az ESA technológiai központjába került, ahol a tesztek után megfelelőnek találták az útra.

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

A Masat-1 (ejtsd: maszat) mesterséges hold neve a magyar és a szatellita kifejezések kezdőbetűiből származik. Az első magyar műhold egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. A Masat-1 építése egy pilot projekt, elsősorban oktatási célt szolgál. A Masat-1 pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a szatellit orientációját módosítani.

A magyar műhold építése arra is jó példa, hogyan lehet számos hazai cég és az egyetemi szektor közötti együttműködés keretében olyan technológiai újításokat megalkotni, amelyek egyaránt kapcsolódnak a felsőoktatáshoz és a tudományos kutatáshoz. Az együttműködések keretében a Masat-1 rendszereit, köztük a termo-vákuum és rázópados vizsgálatokat a BHE Bonn Hungary Kft. végzi. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara a fejlesztéshez szükséges műszereket, eszközöket és laboratóriumi helyiségeket biztosítja. A CAD-Terv Mérnöki Kft. pedig a Masat-1 szerkezetének mechanikai terveit és a gyártáshoz szükséges mérnöki támogatást adja.

Mindennek folytatáshoz fontos lenne, hogy Magyarország is ESA-tag legyen, mivel ezzel újabb lehetőségek nyílnának meg hazánk számára további nemzetközi projektben való részvétellel, külföldi megrendelésekkel.

Kövess bennünket a facebookon is!

forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?