Sawyer világa – zoomolni képes kontaktlencsét fejlesztettek ki

Egy nemzetközi kutatócsoport megalkotta az eddigi legjobb bionikus szemkiegészítőt: egy olyan kontaktlencsét, ami a használóját képessé teszi akár 3x zoomolásra is!

Ismét mintha Robert J. Sawyer WWW-regényeit látnánk: szemimplantátum, zoomolós kontaktlencse…

Ahogy a fentebbi képen is látszik, a zoomos kontaktlencse két jól elkülönülő részből áll: középen teljesen egyenesen átengedi a fényt, ami normális látást tesz lehetővé, míg a szélei teleszkópként funkcionálnak és az emberi látást 2,8-szoros nagyításra tudják felerősíteni.

De mennyi is ez a majdnem 3x nagyítás? Az alábbi képek ízelítőt adnak belőle:

Korábban is léteztek már hasonló fejlesztések, de ennek azért van különösen átütő ereje, mert a kontaktlencse mindössze 1,17 mm vastag, azaz teljesen kényelmesen viselhető is. Egy korábbi modell 4,4 mm vastagsággal oldotta meg a hasonló teleszkóp-funkciót, azaz utcai viseletre alkalmatlan volt, de készítettek már teleszkópos szemüveget (ami kissé bizarr, nehéz és még csúnya is), és van egy magába a szembe beépíthető teleszkopikus lencse implantátum. Ez utóbbi eddig a leghatékonyabb, de kockázatos és drága műtétet igényel, és ahhoz képest a képminőség sem tökéletes.

Az orvostudomány bonyolult és rejtélyes dolgait mutatja be a Dr. Gólem – egy könyv, amelytől sokan féltek a megjelenésekor!

Az 1,17 mm vastagságú teleszkóp létrehozása igazi kihívás volt – a fény 4 alkalommal pattog kis alumíniumlemezeken a lencsén belül, mielőtt a szembe érkezik, eközben zajlik a nagyítást. Emellett korrekciót is végez, azaz meglepően jól sikerül semlegesíteni a torzító hatásokat.

Hogy lehet be és kikapcsolni a zoomot? Egyszerű: a lencse elején van egy polarizáló filter, azaz alapesetben a használó normálisan lát – ha viszont felvesz egy napszemüvegnek álcázott 3D-szemüveget, és a zoom máris működik!

És hogy a dolog szórakoztató-faktorán kívül mire jó még ez a lencse? Nos – alapvetően időseknek készül, hogy a korral együtt járó látásromlást korrigálja. Az időseknél fellépő jelenség oka a retina közepében levő nagy felbontású fovea tartomány degenerációja – de a külső részek még működnek, ez a kontaktlencse pedig pontosan a külső részekre irányítja a fényt, azaz éles látást tud garantálni.

Aki pedig nem szenved öregség okozta látásromlástól – nos, az mehet játszani.

A kontaktológia – a kontaktlencsékkel való foglalkozás – komoly tudomány, reális és fontos kutatási területekkel, melyek akár a mesterséges látószervekig is eljuttathatnak minket.

forrás: extremetech

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?