Sci-fi történetek Afrika jövőjéről – Nnedi Okorafor a TED Talkon

2017 augusztusában tartott beszédet Nnedi Okorafor az afrikai sci-firől az itthon is ismert TED Talk konferenciáján. Beszélt hazája, Nigéria SF-jéről, milyen szempontok alapján írja történeteit, és mindez hová vezethet. A beszéd teljes egészében meghallgatható a novemberben publikált felvételen.

Bár Nnedi Okorafor kevésbé ismert szerző itthon, de talán az HBO-nál készülődő, a Who Fears Death regényét alapul vévő sorozat meghozza hírnevét. Ennek ellenére azonban érdemes figyelni rá, hisz művei különleges színt jelentenek az SF irodalomban. A TED Talk konferencián pont erről beszél.

Az én science fictionömnek más ősei vannak – afrikai ősei.

– hangzik el beszédében, ezzel a zsánerirodalom egy örök kérdésére reflektálva: Mi a science fiction? Mit nevezhetünk annak? Okorafor szerint a sci-fi a “mi lenne, ha” műfaja, amibe nagyon sok minden belefér. Ő is ezen az úton indult el, miközben saját nigériai gyökereihez nyúlt. Mi lenne, ha Lagost, Nigéria fővárosát űrlények szállnák meg? Mi lenne, ha egy afrikai lányt felvennének az univerzum legjobb egyetemére? Ezen ötletek mentén vetette papírra többször díjazott kisregény trilógiáját, a Bintit és híres SF regényét, a Lagoont. Az általa kinyitott világnak egy sajátos nevet is adott, még pedig az afrofuturizmust.

A videót mindenki figyelmébe ajánljuk, ugyanis egy itthon csak néhány szerzővel reprezentált (pl. N. K. Jemisin, Colson Whitehead) irodalmi szegmensről, a fekete szerzők által írt fantasztikus irodalomról kapunk nagyobb képet.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...