SFportal Meetupon jártunk – beszámoló

A jó hangulatú és szívélyes eszmecserével tarkított SFportal Meetup-on szó esett a mostanában történő nagyobb változásokról – értem ezalatt a Disney és Star Wars kettősét-, s bemutatásra került a kiadónk gondozásában megjelent A.W.Snerg: A lator evangéliuma című regény.

Az 501-es légiót biztos vagyok benne, hogy nem kell külön bemutatni, hisz mi is lehetne náluk feltűnőbb egy-egy con alkalmával, mint mikor egy rohamosztagos vagy más a Star Wars világából jól ismert karakterek sétál el melletted. A csapat PR és marketing felelőse – alias Darth Maul és beugrós Vader- Seregi Rajmund kezdte az estet, méghozzá a hazai conok jelentőségére helyezve a hangsúlyt. Véleménye szerint ezeknek a rendezvényekben a legjobb az, hogy megpróbálja összefogni a különféle underground közösségeket, így megismertetve egymást és másokat is a különböző szegmensekkel. Ez hazánkban egyre sikeresebb conokat eredményez, annyira, hogy a tavaly novemberi Holdfényconon 7500-an dübörögtek a Millenáris berkein belül. Ez pedig nem kis szám.

A SW vonalnál maradva, következő előadó Dobay Ádám volt, aki a franchise Disneyvel való összekapcsolódásáról beszélt. Ez a felvásárlás nagy ugrás a cégnek hisz korábban főleg a tini közönség volt a célpont.
A Disney vállalat a “válság van” jelszóra hivatkozva már korábban rátette a kezét olyan nagy nevekre mint Pixar, Marvel, amelyekkel jelentősen növelte és komolyabbá tette a kínálatot. Más szegmenseket is elért ezzel, amely jelentős bevételekkel gazdagította a korábban hercegnőkből és Mickey egérből álló vállalat pénztárcáját.
S hogy mi a terve a Disney-nek a fénykardos űroperával? Előreláthatóan egy új trilógiát szeretnének, amelynek rendezői közt köszönthetjük J.J. Abrams-et, Micheal Arndt-t és Lawrence Kashdamot. Ha mindez nem lenne elég emellé szeretnének jó pár prequel filmet is, főszerepekben Yodával, Boba Fettel, Han Solóval, Landóval és Jabbával.
A tervek szépek és jók, az igazi kérdés most már az, hogy mennyire találják meg a hangsúlyt a story és a merchandise között, mennyire lesz erős a történet, mennyi hangsúlyt fog kapni az adott karakter háttere?
S nem mellesleg hogyan fogja mindezt Abrams bírni? Úgy érezzük, hogy idén kicsit sok mindenbe belevágta fejszéjét, reméljük, hogy ez a leterheltség nem fogja rányomni a bélyegét a filmekre.

A Meet utolsó szakaszában a kiadónk új könyve A.W. Snerg: A lator evangéliuma került bemutatásra, Holló-Vaskó Péter -műfordító, online szerkesztő- moderálása mellett.
A kerekasztal beszélgetésen részt vett dr. Mund Katalin szociológus, a a Booker online könyváruház szakértője; Képes Gábor, muzeológus, író, szerkesztő; és Szélesi Sándor, hatszoros Zsoldos Péter díjas író, szerkesztő. A könyv maga poszt-apokaliptikus világot tár elénk, nyugatias légkörrel. Hasonlóságokat mutat Lem– Álmatlanság című művével, csak ott ezt magasabb szintre jutást egy kémiai szer segítségével érik el, nem pedig a vallással.
A mű olvasata sokféle lehet. Vannak akik vádiratot, mások evangéliumot látnak bele. Előbbi főleg a túl sok teret nyerő médiának, a romló társadalomnak és a vallási fanatizmusnak szól, mely végülis odáig vezet, hogy az ember nem tud egymaga kiszakadni a rendszerből.
Az igen paranoid, már-már horrorisztikus hatású bevezetés után Carlos, a főszereplőnk, egy berendezett, félig mű- félig valós világra ébred, amely görbe tükröt tart jelen társadalmunk elé. Mennyire vagyunk élők, mennyire nem? Mi az amit már-már mechanikusan végzünk? Talán már életünk egésze is egy folyamatosan mozgó futószalagra emlékeztet?
Történetünk másik kulcsfigurája Fakó Jack, akinek jelenlétével megjelenik a biblikus párhuzam. Egyfajta Rendezőként tűnik fel az élet színpadán, s ebből a szerepből csodatévő képességéről is megbizonyosodhatunk. Na de miért is van ez az egész? Kinek készül a darab? Ki a Néző?

A mű egyik legnagyobb kérdése pedig az,  hogy van-e szabad akaratunk ebben a mediatizált valóságban, vagy ez csak egyfajta illuzórikus állapotként van jelen?

A nehezebb, mélyebb gondolatokat és a komolyabb hangvételű Snerg könyvbemutatót végül kő-papír-olló- gyík- spock játékkal öblítettük le, mely kellemes perceket okozott a résztvevőknek.

Aki esetleg kedvet kapott a Meetuphoz, várják jövő hónap második csütörtökén a Tündérgyárban! Remélem találkozunk!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?