Hétszázharminc millió év alatt téved egy másodpercet a legpontosabb óra


A korábbi rekordereknél százszor pontosabb az a brit atomóra, amely fizikusok mérései alapján a világ legpontosabb órájának tekinthető. A különleges óra működése a céziumatomok rezgésén alapszik, belsejében lézersugarak tartják fenn a céziumgáz halmazát.

Amerikai és brit fizikusok kiértékelése alapján a brit nemzeti fizikai laboratórium Teddingtonban található, NPL-CsF2 jelű cézium szökőkút órája a világ legpontosabb hosszú távú időmérő eszköze. Az óra működése 133-as tömegszámú céziumatomok rezgésén alapul, és annál pontosabb az időmérés, minél lassabban mozognak az atomok. Ha klasszikus fizikában gondolkozunk, akkor úgy képzelhetjük el, hogy az atomok rezegnek, és mi ezeket a rezgéseket számoljuk. A kvantumfizikában nincs szemléletes kép, de a lényeg megmaradt: rezgéseket számolni abban is lehet.

Az igazán pontos órához egymilliomod kelvinre hűtött céziumgáz kell, melyet lézernyalábokkal tartanak fenn. A szökőkút óra elnevezés onnan ered, hogy az órában a céziumgázból álló halmaz úgy táncol a függőleges lézersugáron, mint egy labda a szökőkút vízsugarán.

Még a mai nap használd ki a lehetőséget és rendelj a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónkból. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

A cézium szökőkút óra pontosságát a céziumatomok relatív sebességeltérése Doppler-hatás előidézésével rontja.

Látogass el a facebook oldalunkra,ahol sok-sok érdekes információval, történetekkel és nyereményjátékokkal várunk. Nyerj értékes ajándékokat. Katt ide és szörfölj velünk!

Ez a jelenség szétkeni a frekvenciát, a közeledő vagy távolodó céziumatom ugyanis más frekvenciával rezgőnek látszik. A mérési bizonytalanság másik fő forrása, a mikrohullámú lencsehatás abból ered, hogy a mikrohullámok az óra belsejében óhatatlanul hatással vannak az idő mérésére használt atomokra.

Most a 2006-os Galaktika magazin évadát is begyűjtheted, ha egyben vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 2006 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2006 teljes évad (1-12)

Természetesen a céziumgáz is hat a mikrohullámokra, hiszen az óra működése pont azon alapul, hogy az atomok mikrohullámú sugárzást nyelnek el, illetve bocsátanak ki. Az atom-foton kölcsönhatás azonban rugalmas ütközés is lehet, azaz a sugárzás fókuszálódhat a céziumlencsében. Ennek elméleti korrigálására a kutatók most kidolgoztak egy modellt, mely segít megérteni, hogyan lökdösi a mikrohullám a céziumatomokat .

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?