Sorozatadaptációt kap Iain M. Banks Kultúra-regénye

2017 ősze óta az Amazon sorra lepi meg a fantasztikum rajongóit ambíciózus és kicsit meghökkentő sorozatötleteivel. Tavaly nagy port kavart a Gyűrűk Ura-sorozatterv, viszont izgalommal tölt el minket a SnowCrash vagy a Gyűrűvilág adaptációja. Tervekből továbbra sincs hiány, tegnap egy újabb izgalmas címet jelentett be az Amazon: sorozatot készítenek Iain M. Banks Emlékezz ​Phlebasra című művéből. A könyv a Kultúra-ciklus első része.

A Hollywood Reporter értesülései szerint az Amazon Dennis Kelly brit forgatókönyvírót (többek között neki köszönhetjük az Utópia sorozatot) kérte fel a sorozat munkálataihoz. A Verge szerint egy ilyen húzónév megnyeréséből is látszik az Amazon azon törekvése, hogy felvegye a versenyt más stream szolgáltatókkal, mint a Netflix, a Hulu, az Apple, vagy a Disney jövőbeli szolgáltatásával.

A sci-fi vagy űroperának is nevezhető könyv egy sötét jövőképet fest elénk. A háborúban milliók haltak meg, holdak, bolygók pusztultak el. A végzetes ütközet két nép között zajlott: a hitükért harcoló idridek és az emberek-és gépek közös társadalma, a Kultúra között. A harcok során a Kultúra egyik szuperszámítógépe, Elme belezuhan Schar Világába, és eltűnik a népek szeme elől. Ekkor indul meg az igazi versenyfutás mindkét oldalon: az idridek előnyt kovácsolnának Elméből, a Kultúra pedig megvédené saját technológiát az ellenféltől. Az első rész, az Emlékezz ​Phlebasra az idridek szolgálatában álló Alakváltó, Bora Horza Gobuchul küldetését követi nyomon, miszerint meg kell szereznie a Kultúra elveszett gépét.

Banks történetében minden megvan, amit izgalomra és fantasztikus világokra vágyó néző kívánhat, továbbá rengeteg alapanyag (további 9 könyv) egy hosszú ideig futó sorozat felépítéséhez. Csak annyit mondhatunk, “hajrá, Amazon!”

Facebook hozzászólások
Galaktika magazin

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...