Sorozatadaptációt kap Iain M. Banks Kultúra-regénye

2017 ősze óta az Amazon sorra lepi meg a fantasztikum rajongóit ambíciózus és kicsit meghökkentő sorozatötleteivel. Tavaly nagy port kavart a Gyűrűk Ura-sorozatterv, viszont izgalommal tölt el minket a SnowCrash vagy a Gyűrűvilág adaptációja. Tervekből továbbra sincs hiány, tegnap egy újabb izgalmas címet jelentett be az Amazon: sorozatot készítenek Iain M. Banks Emlékezz ​Phlebasra című művéből. A könyv a Kultúra-ciklus első része.

A Hollywood Reporter értesülései szerint az Amazon Dennis Kelly brit forgatókönyvírót (többek között neki köszönhetjük az Utópia sorozatot) kérte fel a sorozat munkálataihoz. A Verge szerint egy ilyen húzónév megnyeréséből is látszik az Amazon azon törekvése, hogy felvegye a versenyt más stream szolgáltatókkal, mint a Netflix, a Hulu, az Apple, vagy a Disney jövőbeli szolgáltatásával.

A sci-fi vagy űroperának is nevezhető könyv egy sötét jövőképet fest elénk. A háborúban milliók haltak meg, holdak, bolygók pusztultak el. A végzetes ütközet két nép között zajlott: a hitükért harcoló idridek és az emberek-és gépek közös társadalma, a Kultúra között. A harcok során a Kultúra egyik szuperszámítógépe, Elme belezuhan Schar Világába, és eltűnik a népek szeme elől. Ekkor indul meg az igazi versenyfutás mindkét oldalon: az idridek előnyt kovácsolnának Elméből, a Kultúra pedig megvédené saját technológiát az ellenféltől. Az első rész, az Emlékezz ​Phlebasra az idridek szolgálatában álló Alakváltó, Bora Horza Gobuchul küldetését követi nyomon, miszerint meg kell szereznie a Kultúra elveszett gépét.

Banks történetében minden megvan, amit izgalomra és fantasztikus világokra vágyó néző kívánhat, továbbá rengeteg alapanyag (további 9 könyv) egy hosszú ideig futó sorozat felépítéséhez. Csak annyit mondhatunk, “hajrá, Amazon!”

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...