Sosem látott felvételek a Holdra szállásról

Korábban nem látott eredeti felvételeket tartalmazó új dokumentumfilm mutatja be az Apolló-11 missziót. A Sundance Filmfesztiválon bemutatott, egyszerűen csak Apollo-11 című filmet hétvégén mutatták be az amerikai mozik.

Az dokumentumfilmhez olyan eredeti felvételeket is találtak az amerikai Nemzeti Archívum raktárában, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. A filmkockákat szakértőcsapat digitalizálta, ezt használta fel a produkció. A film fele olyan képekből áll, amelyeket korábban nem láthattunk. A film talán leglátványosabb jelenete, amikor az egész mozivásznat betölti a NASA óriási lánctalpas szállítója.

Az 1972-ben már készült egy dokumentumfilm Moonwalk One címmel, de ehhez csupán a tekercsek egy részét használták fel. A felvételeket, 177 darab 65 milliméteres filmtekercset Dan Rooney, az archívum filmszekciójának vezető munkatársa fedezte fel. A tekercseken alig szerepelt valami információ, nem utalt rá igazából semmi, hogy az Apolló-11 eredeti felvételei lapulnak bennük a Maryland külvárosában lévő raktár nulla Celsius-fok alatti tároló helyiségében. Az archívum 279 tekercset bocsátott a dokumentumfilm rendelkezésére 16-, 35-, 60- és 70 milliméteres filmszalagokkal. A 65- és 70 milliméteres filmek a korszak luxusformátumának számítottak, az 1950-es és 60-as években a mozikban vetítették őket. A NASA valószínűleg azért nem használta a filmeket, mert nehéz volt ezt a nagy formátumot kezelni, és megfelelő felszerelés és szakértők sem álltak rendelkezésre. A NASA a Kennedy Űrközpont földi műveleteit rögzítette ezekre a nagy formátumú szalagokra. A nagy formátumú képek mellett sok kisebb formátumú felvétel is született, amelyeket az űrhajósok készítettek a misszió során, de ezek már a YouTube-on is láthatóak voltak.

 

A filmben korábban már publikált felvételeket is láthatunk, de ezeket újradigitalizálták, restaurálták, és kitűnő minőségben, színesben láthatók. Ilyen jelenet például a holdmodul leszállása.

A dokumentumfilmben a misszióról eredetileg közvetítő narrátor, Walter Cronkite legendás CBS műsorvezető hangja, valamint a legénység és a houstoni irányítóközpont eredeti párbeszéde hallható.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...