Spawn újra az újságárusoknál!

A kanadai Todd McFarlane neve ismert lehet képregényalkotói körökben. Neki köszönhetjük Spawnt, a bérgyilkosból pokoli teremtménnyé avanzsált figurát, akinek szériája 1997-től 1999-ig volt kapható Magyarországon. Brian Holguinnal, az íróval és Greg Capulloval, a ceruzarajzolóval közösen valósították meg gyermekkori álmát, miután elhagyta a Marvelt, ahol addig többek között Pókemberen és Hulkon dolgozott.
Érdekes tény, hogy azelőtt McFarlane több, mint háromszáz kiadónál házalt karakterével, míg végül egyvalaki látta el tanáccsal, miszerint ne csak a grafikára, hanem a sztorivezetésre is fektessen hangsúlyt.

Spawn_87-1Spawn, az ivadék a szokásostól eltérő alak a grafikus novellák világában, mivel elsősorban antihős. Al Simmons, a CIA ügynöke tűzhalált hal partnere, Chapel által, és mivel több ártatlan ember vére is a kezéhez tapad, a pokolra kerül. Ott alkut köt Malebolgiával, az alvilág urával: a lelkéért cserébe újra láthatja feleségét, Wandát. Visszatér a Földre, ám halála óta öt év telt el, legjobb barátja pedig elvette a hátrahagyott özvegyét, és közös gyerekük is született. Spawnnak kevés emléke van a történtekről, és külsejét tekintve is jelentős változásokon esett át. Egy megégett, pokoli teremtménnyé vált, testét páncél fedi, melyben nagyobb erő rejlik, mint hinné.

A képregénysorozat három éven keresztül kéthavi rendszerességgel jelent meg, ám a 18. szám végén szomorú hír fogadta a rajongókat: a magyar nyelvű kiadásért felelős Semic Interprint ezen a ponton befejezte a Spawn itthoni közlését. Tekintve, hogy az internet még gyerekcipőben járt, ráadásul sokan csak akkortájt kezdtek beleszeretni a rejtélyes alvilági figura történetébe, mondhatjuk, hogy bizonyos értelemben egy tragédiával ért fel a gyászos fordulat.

A pokol ivadékának új hulláma ezúttal nem egy kiadónak, hanem egy magánszemélynek, Breitenbaumer Lászlónak köszönhető, aki végigvitte tervét, hogy a Spawn újra kapható legyen. Igaz, aki eddig hozzá akart jutni, az elektronikus úton hozzáfért, ám a magyarországi kaphatóság külön élményszámba megy, tekintve, hogy az itthoni képregénykínálat sokak szerint szeszélyes és alkalmanként színvonal nélküli, legalábbis a kilencvenes évek felhozatalához viszonyítva.

A560168 kiadvány az Egyesült Államokban megjelent 86-87. számot tartalmazza, így nagyjából 50 számnyi űr tátong a két hullám között (legutóbb a 36-37. számnál szakadt félbe). Ennek ellenére könnyű visszakapcsolódni a történetbe.
Persze, vannak gyermekbetegségei.
A nyomdai munka kiváló, ám a fordítás, a betűtípus és az elírások azt mutatják, a szövegezését elhamarkodták, de talán ez érthető is a megvalósítás amatőr jellegét tekintve. Ehhez a körülményhez képest kifejezetten olvasóbarát kiadványt tarthatunk a kezünkben.

2016. februárjában McFarlane bejelentette, hogy az évek óta ígérgetett filmadaptáció forgatókönyvének végére ért, és abban reménykedik, hogy ő rendezheti meg. A film, amennyiben megvalósul, talán aktuálissá teszi Spawnt, ezzel további létjogosultságot nyerve a képregénynek.

Emellett van egy nagyon hasonló tematikájú képregénye, a Haunt, melyben egy katolikus pap összeolvad testvére, a meggyilkolt titkos ügynök lelkével. Remélhetőleg Breitenbaumer László hosszú távú tervei közt szerepel a Haunt “honosítása” is.

ff77c9bc205dbb319e-0


Az aktuális szám néhány részlete:
Címe
: Vol. 1. #86; Lemondás (Questions), Vol. 1. #87; Mondák (Folklore)
Eredeti megjelenés: 1999. augusztus 1.
Írta: Brian Holguin, Todd McFarlane
Színek: Brian Haberlin, Dave Camp, Dan Camp (Borító)
Ceruzarajz: Greg Capullo
Fordította: Kovacsics Jenő
Beírás és szerkesztés: Breitenbaumer László
Magyarországi megjelenés: 2016. május 6.
Kapható minden nagyobb újságárusnál.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?