Stephen King kapja idén a PEN kitüntetését

Stephen Kinget tünteti ki a PEN American Literary Service az amerikai irodalomért tett munkásságáért. A kitüntetést hivatalosan a PEN American Literary gálán veheti át.

Stephen King több mint 50 regényt írt, köztük olyan, ma már klasszikusnak számító műveket, mint Az, Carrie, Ragyogás, Tortúra vagy a Setét torony. Könyvei a mai napig izgalomban tartják az olvasók és más művészek képzeletét, nem hiába nevezik a popkultúra első számú írójának (elég az utóbbi évek adaptációira gondolni). Legtöbben horror regényeiről ismerik Kinget, azonban olyan sokoldalú író, aki a sci-fitől a fantasyig mindenben kipróbálta magát, továbbá magáról az írásról (Az írásról) és a horror irodalomtörténetéről is értekezett (Danse Macabre).

A PEN szerint Stephen King horror – és az erőszakábrázolásával azon írók közé került, akiket a legtöbbször tiltanak vagy támadnak (gondoljunk például a Banned Books listára), de emellett olyan szerző is, aki a szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója, és ha kell, meg is védi ezeket az értékeket. Írói tevékenysége mellett pedig segít is az általa alapított Haven Foundation keretén belül, amelynek célja az olyan írótársak vagy más művészeti ágban alkotó művészek támogatása, akik magánéleti nehézségekkel küzdenek.

A PEN elismerése nem az első magas rangú kitüntetés King pályafutása során. A fantasztikus irodalom díjai közül többször elnyerte a Bram Stoker-díjat (először 1987-ben a Tortúráért), a Brit Fantasy-díjat, World Fantasyt, 1982-ben a Hugót, 1992-ben pedig Horror Grandmasternek választották. 2003-ban Nemzeti Könyvdíjajjal tüntették ki az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásáért, 2014-ben pedig Barack Obama állami kitüntetéssel, a National Medal of Arts-cal tisztelgett King munkássága előtt.

A PEN díját Stephen King május 22-én, azaz új könyvének, az Outsidernek a megjelenésével egyidőben veheti át.

Hír forrása: PEN America
A fejléc képen Roberto Parada alkotása látható.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...