Lovegrove, a high-tech és mitológia ötvözésének mestere

Három újdonsággal készült kiadónk a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, az egyik közülük James Lovegrove-tól a Ré kora. Íme néhány érdekesség a szerzőről!

James Lovegrove 1965-ban, szenteste született. Már iskolás korában is érdekelte az írás, egyetemistaként pedig tudatosan arra készült, hogy íróvá váljon. Nevezett is egy egyetemi novellaíró pályázatra, amit aztán megnyert és 15 font ütötte a markát. A nyomtatásban való megjelentetés azonban még így is ráfizetés volt, azt ugyanis csak 18 fontért lehetett kivitelezni.

Lovegrove, miután Oxfordban lediplomázott angol irodalomból, azt a célt tűzte ki, hogy két éven belül megír és publikál egy regényt. Meglepően hamar, a saját maga által szabott határidő egytizede alatt sikerült a terve: hat hét kellett csak, hogy összeálljon a The Hope című, első regénye, melyet két hét alatt befogadott a Macmillan kiadó.

A jelölések és az elismerések sem maradtak el. 1998-ban Days című regényért Arthur C. Clarke díjra, míg 2004-ben Untied Kingdom című munkájáért a Campbell Memorial (teljes nevén: John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel) díjra jelölték. Bár mindkét esetben csupán a jelölésig jutott, 2011-ben fordult a kocka és a legjobb külföldi novella kategóriában neki adományozták a japán Seiun díjat.

Lovegrove – aki gyerekeknek szóló történetekkel is rendszeresen jelentkezik – sokoldalú író és szeret sorozatokban gondolkodni; mostanában például a Pantheon-sorozattal kapcsolatban lehet igen sokszor hallani a nevét. A széria annyira sikeres lett, hogy a harmadik része, a The Age Of Odin (Odin kora) felkerült a New York Times Bestseller listájára.

A Pantheon-sorozat első része a Ré kora címmel jelent meg kiadónk gondozásában. Az eredeti, angol kiadást hatalmas siker övezte és óriási eladásokat produkált, melynek egyik magyarázata az lehet, hogy a pörgős akcióregényben Lovegrove remekül ötvözi a high-tech világát az ősi istenek mitológiájával.

Azoknak, akik korábban még nem hallottak Lovegrove-ról, érdemes megemlíteni, hogy a Pantheon sorozat, közelebbről pedig a Ré kora ihletői között ugyanúgy megtalálhatóak Alan Furst második világháborús kémregényei, mint Neil Gaiman Sandmanje és az Amerikai istenek.

BLG


Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Az ő regénye nagyon izgi.

Vélemény, hozzászólás?