Szegényebb lett a német sci-fi

Június 10-én, 78 évesen hunyt el Wolfgang Jeschke, adta hírül a Heyne-Verlag. Személyében a német science-fiction talán legnagyobb alakját tisztelhettük, továbbá az ő nevéhez kötik a Heyne 70-es évekbeli felemelkedését is. Emlékezzünk meg róla.

Jeschke 1936-ban született Děčín-ben, az egykori Csehszlovákia területén. A II. Világháborút követő német kitelepítés miatt családja Aspergbe került, így az író végül ott nőtt fel. Később a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen tanult germanisztikát, anglisztikát és filozófiát. Tanulmányai befejeztével kezdett szerkesztőként dolgozni. 1973-tól a már említett Heyne-Verlagnál látta el a szerkesztői feladatokat, ahol új irányelvet jelölt ki a regények kiadását illetően. Szerkesztői munkásságának köszönhetően a német közönség megismerhette a sci-fi irodalom színe-javát, mint például a Sztrugackij-fivéreket vagy Stanislaw Lemet, de például Szepes Mária és Zsoldos Péter is neki köszönhetően jelenhetett meg németül. Hosszú évekig töretlenül dolgozott a kiadónál, csupán 2002-ben vonult nyugdíjba.

Azonban nem csak szerkesztőként, hanem íróként is bizonyította nagyságát. Első novelláját 1955-ben publikálta, ezután számtalan rövidebb írással gazdagította a műfajt. Azonban első regénye, A Teremtés utolsó napját csupán 1981-ben írta meg, ami Bermuda-háromszög rejtélyét felhasználva meséli el egy időutazás kalandját.

Következő regényére nem kellett sokat várnia az olvasóknak, 1989-ben megjelent a Midas, ami a jövő századot tárja elénk mély gondolatok kíséretében. Legutóbbi regénye majdnem 10 évvel később, 2005-ben jelent meg, A Cusanus-játszma, amelyben nagyon is aktuális problémákat vázol fel Jeschke, mint például a menekültek problémáját vagy a szélsőséges nézetek újraéledését.

Habár az összefoglaló rövid, Wolfgang Jeschke életműve, ahogyan egykori kiadója is megfogalmazta, elismerésre méltó:

A Heyne-Verlag mély gyásszal, de nagy tisztelettel hajol meg Wolfgang Jeschke előtt. Ő volt a német science-fiction nagy mestere, olyan sci-fit alkotott, amilyet senki más.

Nyugodjon békében!

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?