Sz(g)ép új világ!

Versenyképes a szakmád? Itt megtudhatod.

Előző cikkünkben azokkal a emberen túli, roboton inneni (transzhumán) módosításokkal foglalkoztunk, melyekkel a jövőben is versenyképesek maradhatunk, akkor is, amikor egy robot pályázik az állásunkra. Most bemutatjuk a fémből készült „ellenséget”, aki miatt útilaput kötnek a lábunkra. Nem a jövőben. Most!

ügyintéző: nem kell messzire menni, hogy láthassuk a budaörsi önkormányzat beszélő, ügyintéző robotját, Katit. Kati segít tájékozódni, időpontot ad, dokumentumot keres és nyomtat.

idősgondozó: az oakmonti idősek otthonában egy Pearl (Gyöngy) nevű robot segíti a személyzet munkáját 2002 óta.  Ultrahang és optikai távolságmérés segítségével „találja meg” a gondozottakat, jelzi nekik, ha gyógyszerüket be kell venniük vagy ha itt az ideje az étkezésnek. Ezenfelül, Pearl képes alapvető kommunikációra is, csevegni az időjárásról vagy a tévéműsorokról.

ügyfélszolgálatos: ha a nagy port kavart Turing-teszt eredményét vitatjuk is, azt el kell ismerni Eugene Goostman chatbot sikeresen megtévesztette a tesztalanyok egy részét. Ez azt jelenti, hogy gyakran felmerülő kérdésekre megválaszolására már most alkalmas a program, semmi akadály sincs, hogy egy cég telefonos ügyfélszolgálatára „beültessék”.

katasztrófa mentő: a Google által felvásárolt cég, a SCHAFT Inc. robotja, az S-one képes összetett feladatokat ellátni, tárgyakat felemelni, ajtókat kinyitni.

takarító: a robotporszívó már Magyarországon sem ritka látvány, az iRobot cég eladásinak száma megközelíti a tízmilliót!

sofőr/pilóta: a Google autója több százezer óra tesztüzemen van túl, ugyan a nyáron, zord időjárási körülmények között az autó leszerepelt, de senkinek ne legyen illúziója… Az amerikai hadsereg magas rangú vezetői nyilatkoztak arról, hogy a jövőben csökkenthetik a dandárok élőerejét, főként szállító robotokkal pótolva az állományt. A legjelentősebb csomagszállítócégek már komolyan foglalkoznak a drónokkal való szállítás kérdésével.

pap: Hanool Robotics Tiro nevű robotja már átesett a tűzkeresztségen és levezényelte a cég tervezőmérnökének és párjának esküvőjét.

szobaszerviz: a nyáron kezdte meg munkáját a kaliforniai Aloft hotelben. A robot képes emberi beavatkozás nélkül közlekedni az emeletek folyosói közt, hogy a megrendelt ételeket-italokat szervírozza a vendégeknek.

gyógyszerész: a kaliforniai egyetemhez tartozó két kórházban robot fogadja be a receptet, választja ki a gyógyszert, címkézi, csomagolja, majd fizetés után átadja, vagy kiküldi.

újságíró: a Narrative Science cég programja képes az interneten fellelhető alapadatokból és statisztikákból sportbeszámolót, gazdasági kimutatást készíteni.

segédmunkás: a könyves óriásvállalat, az Amazon végeláthatatlan raktáraiban robotok keresik meg és gyűjtik be a számítógépes megrendeléseket (az Amazon felvásárolta a Kiva Systemet, a rendszert előállító céget). A Honvéd kórházban 8 robot teljesít szolgálatot, 25 alkalmazott munkáját váltva ki.

tárlatvezető: Tate Britain Múzeum gépesített tárlatvezetői képesek az otthon, számítógépe előtt ülő érdeklődőt elkalauzolni a kívánt helyre és kamerájuk segítségével közvetíteni az ott látottakat.

összeszerelő munkás: a Phillips hollandiai gyárában 128 robot végzi azt a munkát, amelyet Kínában több ember, kevésbé hatékonyan tud csak. De a repülőipar meghatározó szereplőjénél, a Boeingnél is robotok végzik a szegecselést.

utcalány: a Roxxxy robotok 7000 dollártól, háromféle habitussal állnak a férfiak rendelkezésére – kinek kinek igénye szerint.

katona: BigDog, Cheetah, Petman, Atlas, Talon. Érdemes ezekre a címszavakra rákeresni a You Tube-on, a látottak meggyőznek mindenkit, hogy a jövőben lesznek robotok a harcmezőn.

tesztalany: igen, Japánban már létezik H1N1 robot is, amely a betegség tüneteit hivatott szimulálni, reflektálva a kezelésekre.

komornyik: a Willow Garage egy robotokkal foglalkozó cég, amelyik nyílt forráskódú software-ével elérte, hogy a robotkutatók Linuxává váljon. Az egyik robotjuk, a PR2 képes összehajtogatni a törülközőt, kinyitni az ajtót, felszolgálni az italokat, sőt, egy rendezvény alkalmával tánctudásukról is számot adtak az egybegyűlteknek.

sportoló: TOPIO (TOSY Ping Pong Playing Robot) nem csak ügyes, de a 3.0-s változata már elég „kúl” is ahhoz, hogy ünnepelt sportoló legyen!

lelki társ: ha kivágtak a munkahelyedről egy robot miatt, lesz egy robot, aki megvigasztal. Kirobo a Nemzetközi Űrállomáson teljesített szolgálatot Vakata Koicsi japán asztronauta mellett 2013-ban, hogy lelki támaszt nyújtson neki.

Robotokkal foglalkozó cikkeink:
Harcolj a melódért transzhumanizmussal!
Ezt a cikket egy robot írta?


Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?