Távol Afrikától: millió éves lábnyomok írják át az elméletet

A hivatalos történetírás szerint az első emberek Afrikában születtek, törzseik innen vándoroltak szét szerte a világon. Ezek a Homo Erectus fajba tartozó emberek népesítették be hosszú évezredek alatt a világ java részét. Most azonban több tucatnyi történelem előtti emberi lábnyomot fedeztek fel Nagy-Britanniában, amelyek sehogy sem illeszkednek az eddigi képbe…

Egy kései utód szemléli az egymillió éves lábnyomokat

Egy negyven négyzetméternyi területen Norfolkban kb. 50 lábnyomra bukkantak régészek, melyeket egy már kihalt emberfaj hagyott hátra. A megtalált pollenrészecskék elemzése alapján a lábnyomok hozzávetőleg egymillió évesek, ami azonban nem teljesen fér bele a korszakról eddig alkotott képünkbe.

A Jégkorszak elején sárba cuppanó lábak nyomát a jégtakaró elborította, és befedte agyaggal, így tartósítva azt. A lábnyomokat egyelőre óvatosan 950-850 ezer évesnek minősítették a további vizsgálatokig.

A nyomok között van felnőtt és gyerekméretű is. A kis család ezzel meg is döntötte a “Nagy-Britannia legidősebb emberi lábnyoma” rekordot – azt eddig egy 7500 éves lábnyom tartotta, ami szintén nem tegnap volt, ennek ellenére a jelen felfedezés úgy lenyomta, mint a bélyeget. A nyomokat hátrahagyó emberek valószínűleg a Homo antecessor faj tagjai voltak, amely 800.000 évvel ezelőtt tűnt el, és a Homo ergaster és Homo heidelbergensis közötti evolúciós lépcsőfok volt.

Kevéssé hízelgő kép egy Homo Antecessorról. A lába viszont a nyomok alapján meglehetősen pontosan sikerült.

Két felnőtt férfi, három felnőtt nő és kb. négy gyermek lábnyomairól van szó. Anatómiai szempontból vizsgálva úgy vélik, a gyerekek 90 cm körül voltak, a felnőttek pedig elérték a mai nagyjábóli átlagmagasságot, a 170 cm-t is.

Üröm az örömben, hogy a lábnyomok már azelőtt megsérültek, hogy eltávolíthatták volna őket a víz közeléből. Egy modern eljárással, három dimenziós fotográfiával viszont tökéletes állapotukban sikerült őket dokumentálni, így a további kutatások is lehetségesek, és eredeti állapotukban is megtekinthetők, ha csak felvételről is.

A jelenleg elfogadott elmélet szerint az Afrikából útjukra induló Homo Erectus emberek 1,8 millió évvel ezelőtt hagyták el az ősi kontinenst, Európát, és különösen annak északi részét viszont nem ők, hanem a Homo Antecessor hódította csak meg, aki viszont legkorábban 800.000 évvel ezelőtt ért Európába – tehát semmiképpen nem hagyhatott volna Norfolkban lábnyomokat, főleg, mivel mire odaért, a területet már az eljegesedés borította.

Így az emberiség afrikai exodusának története jelentős átírásra szorulhat – ráadásul el kell ismerni, hogy a Homo Sapiens előtt is létezhetett már olyan emberfaj, mely a bolygó távolabbi, nehezebben elérhető helyeit is belakta.

Emellett még az is a lelet jelentőségét növeli, hogy eddig régészek nem találtak Afrikán kívül ennyire idős lábnyomokat – többek közt emiatt is feltételezték, hogy az emberfajok evolúciója itt volt a leggyorsabb és innen áramlottak ki időről időre a világ más részeire. Könnyen lehet, hogy az afrikai eredet elmélete egyszerűen arra épült, hogy más helyen eddig nem találtunk kellően idős emlékeket arra vonatkozón, hogy ott is éltek emberek? Ez a fő kérdés, amit a lelet a régészet és a történelemtudomány felé támaszt. Bár erre még a közeljövőben nem lehet teljes körű válaszra számítani, de az minden esetre már így is biztos, hogy az ember jóval korábban eljutott elszigeteltebb helyekre is (mint amilyen Nagy-Britannia), mint azt gondoltuk volna, így ha az afrikai eredet elmélete nem is, az elmélet részletei akkor is komoly átgondolásra kell, hogy kerüljenek.

iflscience nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?