Terepjáró méretű óriásvombatot találtak Ausztráliában


Autó méretű vombat csontvázára bukkantak Ausztrália Queensland tartományában. Az állat mintegy kétmillió éve élhetett a kontinensen, és csak az első őslakosok megjelenése idején halt ki.

Ausztráliában már korábban is találtak óriásvombat-maradványokat, de ez az első alkalom, hogy teljes csontváz került elő. A Diprotodon optatum nevű növényevő erszényes terepjáró méretű és mintegy három tonna tömegű volt. Az állat még akkor is előfordult egész Ausztráliában, amikor az első őslakók megjelentek nagyjából 50 000 évvel ezelőtt. Mike Archer az Új-Dél-Wales-i Egyetem biológiaprofesszora szerint a lelet rendkívüli jelentőségű. A ma is élő erszényes vombatok a kenguruk rokonai, de ugrani nem tudnak, és kinézetük inkább a medvékre emlékeztet. Növényevők, és a mai fajok nagysága eltörpül a kihalt, víziló méretű vombatok mellett: alig több mint egy méteresek és hozzávetőleg 30 kilót nyomnak.”A valaha ismert legnagyobb erszényesre bukkantunk” – nyilatkozta a BBC-nek. “Ha valaki tudni szeretné, milyen lehetett, egyfajta szteroidokon élő óriási vombatot képzeljen maga elé.”

A maradványokat Queensland északi részén, egy Floraville Station nevű helyen ásták ki. A terület már évtizedek óta vonzza a kutatókat és a fosszíliavadászokat. A kutatók úgy vélik, hogy a vidék az ausztrál megafauna egyik hatalmas temetője.Minden egyes felfedezés újabb támpontot ad annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogyan és miért haltak ki ezek a hatalmas állatok. Lehet, hogy az őslakók pusztították ki őket a túlzott vadászattal, de valószínűbbnek tűnik, hogy az éghajlatváltozás áldozatai lettek.
A most előkerült leletet az UNESCO világörökség részét képező Riversleigh Fossil Centre-be szállították, ahol olyan prehisztorikus kincsek társaságában állítják ki, mint egy fán lakó krokodil, egy ragadozó patkánykenguru és egy erszényes oroszlán maradványa.

Forrás: origo

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?