Tiszta hús – étkezési reform egy laboratóriumból

Laboratóriumban készített hús kerülhet az éttermekbe, akár már egy-két éven belül. Ehhez állatokból vett őssejtmintát tenyésztenek ki, mindössze néhány hét alatt. Ebből lesz ehető hús, környezetvédelmi vagy etikai gondok nélkül.

Egy szakértő, Josh Tetrick nyilatkozata szerint már 2018 végére piacra kerülhetne a tiszta hús.

Az áttörést azonban késleltetik olyan problémák, mint az emberek gyanakvása, az állattenyésztők ellenállása és a hosszas ellenőrzések. A területet kutató egyik cég, a Mosa Meat, a világ első laborhamburgerének előállítója szerint még 3 évet kell várnunk ahhoz, hogy boltban is kaphassunk ilyen ételeket.

Az eddig előállított termékek közé tartozik a csirkehús, a kolbász és a libamáj, amelyek a kóstolók véleménye szerint ugyanolyan finomak, mint minden más hús.

Egy kutatás szerint az amerikaiak egyharmada szívesen helyettesítené a hagyományos húst mesterségessel. A válaszadók egy része csak ritkán enne ilyet, mások akár csak ezt választanák a megszokott húsfélék helyett.  Ehhez azonban egyelőre nagyon drága, hiszen 450 gramm marhahús elkészítése 60 000 Ft körüli összegbe kerül, de hatékonyabb eljárásokkal ezt akár a megszokott árak alá is lehetne nyomni.

Környezetvédelmi jelentősége óriási, mert nagyjából 90-95 százalékkal kevesebb vizet és földterületet igényel, és kb. ennyivel kevesebb üvegházgázt bocsát ki a hagyományos hústermeléshez képest. A globális felmelegedést okozó anyagok körülbelül 14,5 százaléka az állattartásból származik, amit így szinte nullára lehetne csökkenteni. A laboratóriumban termelt hús csökkentené az éhezés mértékét, illetve az antibiotikumfelhasználást.

A PETA állatvédő szervezet 2014-ben 1 millió dollárt ajánlott az  első tudósnak, aki in vitro csirkehúst állít elő és dob piacra. Nyilatkozatuk szerint ez egy fontos lépés lesz az állat- és természetvédelem szempontjából.

(A képen egy, a Memphis Meats által készített laborhús látható.)

Források:

http://www.independent.co.uk/news/science/clean-meat-lab-grown-available-restaurants-2018-global-warming-greenhouse-emissions-a8236676.html

http://www.memphismeats.com/about-us/

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0171904

 

Facebook hozzászólások

You may also like...