Új kép a világegyetem egyik igen sötét helyéről

Sötét fellegként terpeszkedik a Tejút fényes sávja előtt a Barnard 68 jelű csillagközi felhő. Sűrű anyaga látványosan elnyeli a fényt, és egy sötét folthoz hasonlóan takarja ki az égboltnak egy kis részét.

Bár az éjszakai ég első pillantásra sötét, megfelelően érzékeny kamerákkal és kellően hosszú expozíciós idejű felvételeken sok helyen világos gázfelhők mutatkoznak rajta. A Tejút sávjában (tehát saját galaxisunk fősíkjában) különösen sok ilyen sugárzó felhő található, amelyeket részben a közeli csillagok energiakibocsátása gerjeszt fénysugárzásra. Előfordulnak azonban olyan sűrű felhők is, amelyek leárnyékolják a náluk is messzebb lévő objektumok sugárzását – ezek fekete foltokként jelennek meg.

Forrás: FORS Team, 8.2-meter VLT Antu, ESO

A Barnard 68 jelű sötét köd a Tejút csillagokkal teli részén, az Ophiucus (Kígyótartó) csillagképben. A fotó nagyméretű változatának letöltése (FORS Team, 8.2-meter VLT Antu, ESO)

Egy ilyen sötét, Bok-globulának is nevezett molekulafelhő látható a fenti képen. A Barnard 68 jelű objektum a Földtől 500 fényévre található, és nagyjából egy fényév átmérőjű. Belsejében az infravörös megfigyelések alapján csillagkeletkezés zajlik. Korábban összetett molekulák is keletkezhettek benne, amelyek az újszülött csillagok körül keletkező bolygókra hullva változatosabbá tehették az ott zajló kémiai folyamatokat.

origo.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?