Új orosz űrállomás és űrsikló

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űripari vállalat vezérigazgatója egy rádió interjúban beszélt a cég rövidebb és hosszabb távú terveiről.

Az orosz vélemények szerint a Nemzetközi Űrállomás még mintegy 7-10 évig maradhat működőképes. Ezért Oroszország egy űrállomás és egy űrsikló fejlesztésébe készül belekezdeni. Oroszország ezen a területen mindig vezető szerepet töltött be, és ezt fenn is kívánják tartani. A műszaki előkészítést már most szükséges elkezdeni. Ugyanakkor még arról sem született döntés, hogy az űrállomás nemzeti vagy nemzetközi lesz-e.

A napokban várható a Spacex vállalat első emberes repülése, kilenc év után először indul az űrbe legénységet szállító amerikai űrhajó. A NASA biztosra vezsi, hogy a jövőben ezzel már meg tudja oldani a Nemzetközi Űrállomásra a személyzet cseréjét. Oroszország érdeklődéssel figyeli, hogyan készítik elő a Crew Dragonnak az első repülését.

Rogozin ezzel kapcsolatban finom beszólt az amerikaiaknak.    “Nagyon örültünk, amikor az amerikaiaknál megjelent egy alternatív emberi utazásra alkalmas szállítórendszer. Ez egy természetes folyamat, el tudom képzelni, hogy egy ilyen erős nagyhatalom, mint az Egyesült Államok, mennyire aggódott az elmúlt kilenc év alatt amiatt, hogy nem volt lehetősége saját űrhajóin szállítani az asztronautákat a Nemzeti Űrállomásra. Szakmai sikert kívánunk nekik.”

Szigetek az égben

Ezekért az utakért a NASA komoly tízmilliókat fizetett ki de Rogozin szerint az amerikaiak utaztatásával megkeresett pénz “nem érte meg” a felelősséggel járó idegi megterhelést. Az így felszabaduló helyekre újra orosz űrhajósok kerülnek, és ezért növekedni fog az orosz kozmonauták száma a Nemzetközi Űrállomáson.

Rogozin “Nagyon perspektivikusnak” nevezte a pilóta által vezetett, alacsony Föld körüli pályán többször felhasználható űrhajó kifejlesztésének gondolatát. Természetesen szóba hozta a Buran űrsiklót, amelyről azt mondta, hogy a felhasználására nem találtak lehetőséget.

Az Angara A-5 szupernehéz orosz hordozórakéta a tervek szerint 2023-ra készül el.

A Holddal kapcsolatban kijelentette, hogy Oroszország meg fogja akadályozni a Hold privatizálását, bárkitől is származzon az elképzelés. Oroszország 2020-ban kezdi el Hold-programját és a bolygóra küldi a Luna-25 szondát. Ezt 2024-2025-ben a Luna-26 orbitális és Luna-27 nehézkészülék fogja követni. Utóbbi fúrásra és egyéb kísérletek elvégzésére is képes lesz.

A Hold és más égitestek forrásainak kiaknázására vonatkozó amerikai tervekről azt mondta , hogy az törvénysértőnek tartja ezeket az elképzeléseket, és azt mondta, hogy Moszkva nem kíván egy Hold-verseny részesévé válni.

Facebook hozzászólások

You may also like...