Űrkutatás Napja 2017

Hatvan éve indult el az emberiség a világűr felé. A Szputnyik-1 műhold felbocsátásával új korszak kezdődött, amelynek keretében először csak automata, majd rövidesen embereket szállító eszközökkel is elhagytuk bolygónkat. A világűrben megjelent a kutatási tevékenység, majd fokozatosan az ipari alkalmazások, nemrég a turizmus is. Az űrtevékenység hasznos eredményeit pedig mára már széles körben alkalmazzuk a gazdaságban, a mindennapi életben. A nemzetközivé szélesedő, gyorsan fejlődő űrtevékenységből a magyar kutatók és mérnökök is kivették részüket – napjainkra az űrtechnológia meghatározó műszaki-gazdasági húzóágazat lett.

 

A jubileum alkalmából a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont 2017. október 4-én az MTA Székházában tartja az Űrkutatás Napja elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényt, amelyen minden szakmai érdeklődőt, valamint a nagyközönség tagjait várja.

 

Az elmúlt időszak sikereit, ezen belül is a magyar hozzájárulást, valamint a közeljövő lehetőségeit és a vezető magyar űripari cégek tevékenységét tekinti át a rendezvény. Az űrtevékenység interdiszciplináris jellegének megfelelően az eseményt a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok, Földtudományok és Műszaki Tudományok Osztálya együttesen támogatja, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segíti.

 

A 2017. október 4-én (szerdán) délután tartandó esemény első szekciójában rövid visszatekintések és szakmai-ismeretterjesztő előadások hallhatók arról, miként segítette a tudományos és műszaki fejlődést az űrtevékenység hazánkban. A délután második felében pedig a jövő magyar vonatkozásairól és lehetőségeiről lesz szó. Ennek keretében az Európai Űrügynökség (ESA) budapesti technológiai transzfer irodája mutatja be pályázati lehetőségeit a hazai cégeknek. A tavaly nyári MANT Űrakadémia fiatal résztvevői által a Nemzetközi Űrállomásra tervezett „Űrpaprika” kísérlet komoly kutatási lehetőségeket rejthet magában – erről is hallhatunk beszámolót. Bemutatja munkáját és terveit a két nagy hazai űripari együttműködés, akik mögött már most is egy sor nemzetközi műholdas és űrszondás programban sikeres fejlesztői és beszállítói részvétel áll. Továbbá megismerkedhetünk egy teljesen hazai készítésű, az űridőjárást vizsgáló új műhold magyar műszerével. Elhangzik továbbá, hogy a magyar pszichológiai kutatások miként segítik a hosszú emberes űrutazásokat, és milyen megoldások körvonalazódnak a tervezett emberes Mars-expedíció egyes veszélyeinek kezelésére. Az Űrkutatás Napja 2017 rendezvényen bemutatkozik a Természet Világa folyóirat októberi tematikus száma is.

 

A rendezvény helyszíne és időpontja:

 

Magyar Tudományos Akadémia székháza, Nagyterem

1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

2017. október 4., szerda, 13.30–17.30

A rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

A rendezvény médiapartnere a Galaktika és az Űrvilág űrkutatási hírportál.

A részletes program az alábbi:

Űrkutatás Napja 2017 – hatvan éves a Szputnyik-1 és a Nemzetközi Geofizikai Év

13:30-15:20 I. rész

Megnyitó
Dr. Pócza András (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, főosztályvezető)
Prof. Bokor József (Magyar Tudományos Akadémia, alelnök)
Solymosi János (Magyar Asztronautikai Társaság, elnök)

Űrkutatási díjak átadása

1957. október 4. – hatvan év múltán visszatekintve (Almár Iván, űrkutató, a fizikai tud. doktora)
A Nemzetközi Geofizikai Év (Szarka László akadémikus, az MTA CSFK főigazgatója)
A magyar űrtevékenység aktuális helyzete (Horvai Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főtanácsosa)
Műszaki kutatás az űrtevékenységben (Kovács Kálmán igazgató, BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont)

15:20-15:50 Kávészünet

15:50-17:30 II. rész

RadMag – Egy magyar műszer az űridőjárás monitorozásának szolgálatában (Hirn Attila, MTA Energiatudományi Kutatóközpont)
Az űrutazás pszichológiai kihívásai (Balázs László és Ehmann Bea, MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet)
A Magyar Repülő- és Űrtechnológiai Platform (HATP) (Solymosi János, a HATP elnöke)
Az ESA Technológia Transzfer magyarországi irodájának bemutatása (Tandi Zsuzsanna, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, ESA TTO magyarországi iroda)
Copernicus magyar módra (Bárczy Pál, a Magyar Űripari Klaszter elnöke)
Űrpaprika: egy Űrakadémia projekt (Szendrei Dániel, gépészmérnök, MANT tag), Egy CubeSat küldetés (Ordasi András és Pusztai Péter MANT tagok)
Zárszó (Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke)

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?