Van tipped, mi lesz 2061-ben?

Csakúgy, mint az előzménykönyvek (2001 Űrodisszeia, 2010 Második űrodisszeia), a 2061 Harmadik űrodisszeia is teli van fantáziadús, lélegzetelállító képekkel és kalandokkal. De mi mást is várhatnánk Arthur C. Clarketól?

A táj és az életformák leírása nagyon élénk, ami igazán élvezetessé teszi az olvasást. Clarke valódi tényekre és feltevésekre alapoz, s ezeket vegyíti saját fantáziájával, melynek eredményeként egy egészen hiteles, hihető világot teremt meg. A történetvezetés is remek, egyes a korábbi részekben központibb elemek most háttérbe szorulnak, míg mások az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak.

A technológia nem teljesen a 2061-es évre összpontosul, mivel az a fő történetszál szempontjából nem annyira releváns. Persze ahol szükséges, ott nem ignorálja az író a korabeli technológiát. Mindez pedig pozitívumként fogható fel, hiszen nincs az olvasóra erőltetve túl sok minden, csak ami tényleg lényeges.

Talán kevesebb az akció és több a felfedezős rész. A képzeletünk biztosan nem lesz cserben hagyva, a könyv olvasása alaposan megdolgoztatja.

Összességében, ha képesek vagyunk kitárni az elménk, egy remek olvasmányélménnyel gazdagodhatunk. Persze nem árt ismerni az előzményeket, s először azokon végigmenni. A harmadik rész februárban érkezik, s már előrendelhető. Addig pedig pont belefér a 2001 és a 2010. Komolyan, zseniális mind.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...