Variációk apokalipszisre

Manapság népszerű film- és könyvtéma az apokalipszis, főleg a zombis változat. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy a Föld elnéptelenedjen. Most az emberiség kihalásának lehetséges kimeneteleiből válogattunk nektek össze néhányat.

Elsőnek jöjjön egy klasszikus, az aszteroida becsapódás. Nem elég, hogy egy megfelelően nagy égi objektum földet érése hatalmas robbanással járna, elpusztítva mindent a környéken. Az ezt követő lökéshullám lerombolná az épületeket egy még nagyobb hatókörön belül, nem is beszélve az óriási meteoritról levált apróbb törmelékről, mely halálos esőként terítené be a Föld jó részét. Tűzvész, kráterek, földrengések, totális összeomlás. Az egyik feltételezés szerint a dinoszauruszokat is egy hasonló esemény törölte ki a létezésből, és valószínű, hogy az emberiségből se maradna sokkal több.

Ha már a robbanásoknál és krátereknél tartunk: egy nem is olyan elképzelhetetlen vég fenyegetése szinte folyamatosan a fejünk fölött lebeg, Damoklész kardjaként tartva sakkban az emberiséget. Nem más ez, mint egy nukleáris katasztrófa. Az igazi veszélyt itt sem csak a detonációk jelentik, bár kétségtelen, hogy az atombombák is rengeteg ember halálát okoznák. Az ez után következő „nukleáris tél”, a radioaktivitás és az erőforrások hiánya viszont az esetleges túlélők esélyeit is nagyban rontaná. A téma népszerűségét pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy rengeteg könyv, film és játék dolgozta fel.

Atomrobbanással és napkitörésekkel elvileg előidézhető egy másik jelenség is, méghozzá az úgy nevezett EMP, azaz az elektromágneses impulzus. Egy egész bolygóra kiható EMP löket elég nehezen elképzelhető, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne az emberiséggel azután, hogy az elektromos hálózat összeomlik. Valószínűleg nem halnánk ki ennyitől, de azért a kialakuló káosz sok ember életét követelné. Plusz egy új világrendet kellene felépítenünk elektromosság híján, ami sok további kellemetlenséget okozhat.

A technika más módon is vesztünkre törhet, az egyik (kevéssé valószínű) világkatasztrófa pedig a CERN-hez kapcsolódik. A Nagy Hadronütköztető aktiválása előtt felröppentek elméletek arról, hogy a gépezet által gyártott miniatűr fekete lyukak kicsúszhatnak az irányítás alól, és megnőve elnyelhetnek mindent. Érdekes elképzelés, de pozitívumként elmondható, hogy egy ilyen apokalipszis nem járna hosszas szenvedéssel…

Egy inkább sci-fibe illő, technika okozta világvége szituáció a mesterséges intelligencia meglétét veszi alapul. Az intelligens robotok nagy segítséget jelentenének az emberiségnek, de a félelem, hogy egyszer túllépnek korlátaikon és az ember ellen fordulnak, mindig is bennünk élne. Szintén több regény és film játszadozott ezzel a gondolattal, többek között a klasszikusnak mondható Mátrix trilógia. Fajunk ugyan nem halt ki a történet szerint, és a boldog tudatlanságban töltött élet gondolata sem feltétlenül borzalmas, azért senki nem szeretne élő akkumulátorként tengődni egy koporsó méretű tartályban.

Nem csak robotok igázhatják ám le Földünket. A tudományos fantasztikum egyik leggyakoribb témája az értelmes idegen lények létezése, akik nagyon sok esetben egyáltalán nem barátságosak. Egyelőre szintén nem túl valószínű, hogy egy idegen faj pusztítsa ki az emberiséget, valószínűleg hamarabb megoldjuk mi saját magunktól. Sőt, egy földönkívüli invázió nem is jelentené feltétlenül a vesztünket, a filmek tanulsága szerint ugyanis egy csapat bátor amerikai úgyis megmentené a világot.

Persze nem hiányozhat kis listánkról az igen divatos zombi apokalipszis sem. Mindegy, hogy vírus, mutáció, vagy valami furcsa drog (fürdősó?) idézi elő, a hörgő, vánszorgó, emberi hússal és aggyal táplálkozó zombik eléggé megnehezítenék az életünket. Még akkor is, ha betartjuk az összes szabályt, mint a Zombieland-ben. Bár valószínűleg sokan felkészültnek érzik magukat egy ilyen eshetőségre, nem valószínű, hogy bekövetkezik ez a valóságtól elrugaszkodott katasztrófa, úgyhogy egyelőre még tegyétek vissza a sufniba a láncfűrészt és a shotgunt, a konzerveket pedig inkább túrázáshoz halmozzátok fel!

Ha kicsit több valóságalapú világvége szituációkra lennétek kíváncsiak, itt elolvashatjátok cikkünk második felét.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?