A Világgazdasági Fórum szerint nem készültünk fel az idegenek érkezésére (pedig az bármikor bekövetkezhet)

Amikor olyasmire gondolunk, mint az elsö találkozás egy másik értelmes fajjal, általában olyan dolgokra gondolunk, mint invázió, háború, a Föld (legalábbis Amerika) totális elpusztulása. De egyes szakemberek szerint a legnagyobb problémánk egy ilyen találkozás folyamán még csak nem is az idegenek fejlett fegyverzete – hanem valami egész más lesz.

Januárban a World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) megtartotta évi gyűlését Svájcban. Elég sok mindenről volt szó, többek között meghatároztak öt figyelmeztetés nélkül érkező veszélyt is, amik az eljövendő években lecsaphatnak ránk. Ilyen veszélyekként tárgyaltak a klímaváltozásról, túlnépesedésről – szokásos, logikus dolgokról.

No meg egy olyan veszedelemről, amiről úgy képzeltük, témaként előbb merül föl Star Trekes vagy Mass Effectes körökben: mi lesz, ha idegeneket találunk, vagy ők látogatnak meg minket, és egyszerűen nem tudjuk kezelni ezt a hatalmas változást?

“Tekintve az űrkutatás nagy sebességét, egyre elképzelhetőbb, hogy felfedezünk idegen életet, vagy más bolygókat, melyek emberi életre alkalmasak. Tíz éven belül lehet, hogy bizonyítékunk lesz nem csupán arra, hogy a Föld nem rendkívüli, hanem hogy az élet máshol is létezik az univerzumban.” – fogalmaz a WEF 2013-as Globális Kockázatokról írt jelentése.

Hát bizony, érdemes az első kapcsolatfelvételre felkészülni, főleg, ha hosszútávon tervezzük fenntartani az emberi társadalmat, de miért is pont most? Nos – nyilván a Kepler űrtávcső miatt: 20-25 évvel ezelőtt nem volt közvetlen bizonyítékunk exobolygók létezésére, tudtuk, hogy kell lenniük, de nem volt módunkban “látni” őket. A Kepler most pusztán hónapok alatt több ezer lehetséges planétát talált, melyek közül sok igen hasonlatos a Földhöz.

Mindez csodás hír lenne a csillagászat (és/vagy a sci-fi) kedvelőinek, de a gazdaságtudósok aggódnak amiatt, hogy milyen változásokat izzíthat be egy ilyen felfedezés? Akár már csak a mikroszkopikus élet felfedezése egy másik bolygón olyan komoly világnézeti-filozófiai összeomlást okozhat, nem is beszélve a vallásokról…

“Ez azt sugallja majd, hogy az élet ugyanolyan természetes és jelenlevő a világmindenségben, mint a csillagok és a galaxisok. Még az egyszerű élet felfedezése is más intelligens életről való spekulációkhoz vezetne, amik megráznák az emberi filozófia és több vallás alappilléreit is.”

Mivel a vallások zöme megegyezik abban, hogy az élet egyedi, a földi élőlények közül egyedül intelligens ember Isten képmására alkottatott, a mai szekularizált világnézet meg teljességgel nem vetette el az ember egyszeri és megismételhetetlen természetének ideáját, ezért – mondhatni – az egész emberiség eszmei háttere dőlne össze egyik pillanatról a másikra. Ilyen még nem történt az emberiség történelmében, és a gazdasági szakemberek nagyon nem is szeretnék, ha történne.

Igazuk van. Könnyű elképzelni, micsoda gyökértelenséget érezne rengeteg ember, milyen reményvesztettséget és csalódást, amikor korábbi világnézete porrá omlik, mikor kiderül, hogy nem vagyunk egyedül – nem vagyunk egyediek. Egy globális társadalom összeomlása igazi káoszt szabadíthatna bolygónkra, olyan káoszt, amit – puszta mérete és példátlansága folytán – elképzelni se tudunk.

A WEF dokumentuma sem tud különösebb megoldást kínálni: javaslatuk az, hogy foglalkozzon a problémával minél több olyan ember, aki agyat is növeszt.

“A tudósok szerint új támogatás és szellemi erő szükséges ahhoz, hogy az emberiség sikerrel nézzen szembe egy földönkívüli civilizációval való találkozás következményeivel.”

A Fórum szerint akár már az elkövetkező 5-10 évben is megtörténhet a találkozás az első földönkívüli eredetű élettel – és nem leszünk készen rá, ha így haladunk!

Jó tudni azért, hogy komoly, “földhözragadt” szakemberek is fontosnak tarják ezt az sf-be illő dilemmát és átlátják, hogy az idegenek fegyvereinél is jóval pusztítóbb dolog lehet maga a létezésük is.

blastr nyomán
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Jöhetnek. Csak vámpírok ne legyenek.

Vélemény, hozzászólás?