Vatikán ismét óv

Vatikánban megint úgy érezték, bele kell szólniuk a világ folyásába, mert különben nélkülük elfajzik a világ, és romlásba dől az emberi faj. Olvasom a Híradó honlapján, hogy Vatikán rossz szemmel nézi, hogy szerte a világon tinédzserek milliói rajonganak a Stephenie Meyer vámpíros könyvsorozatból készült Alkonyat-filmekért. Franco Perazzolo püspök, a Vatikán filmszakértője óvott a vámpírsorozat “aggasztó ürességétől”.

Mint mondta, “A vámpírfilmek túlzások és kilengések keveréke, amely azonban egyre jobban vonzza a fiatalabb generációt. Az Alkonyat-sorozatban az esztétikumnak különösen fontos szerep jut. Gyönyörű nők és férfiak szörnyű maszkokkal torzítják el magukat. Ez elég arra, hogy megtöltsék a mozi termeket. A sorozat felvételek hatásos keveréke, amelyek totális ürességet fednek”

Számomra már az is meglepő, hogy Vatikánnak van filmszakértője (feltéve, hogy ez nem csak újságírói frázis). De eszembe jut, hogy idáig nem volt túl fényes Vatikán szereplése a filmekkel kapcsolatban. Továbbra is szeretnek „Ex Cathedra” (a pápától, a pápai széktől eredő, csalhatatlan, megfellebbezhetetlen, feltétlenül helyes, lásd lexikon) nyilatkozni, gyakran anélkül, hogy látták volna a filmet (és erre még büszkék is szoktak lenni). Emlékezzünk csak a Krisztus utolsó megkísértése című filmre, amelyet úgy ítéltek el, és tiltottak le, hogy meg sem nézték. Pedig kevés film beszélt olyan szépen Jézusról, és az őt érő kihívásról, mint ez.

De összességében annyit érnek csak el, hogy pénzben jól kifejezhető mértékű reklámot adnak önként és dalolva. Emlékszem, amikor a Da Vinci–kód kapcsán még egyházi bíróság elé is citálták a filmet, olyan publicitást kapott a vatikáni hozzáállás, amelyet csak millió dollárokért vásárolhatott volna meg a producer. Gondolom térden állva mondott érte hálát…

K.T.M.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?