Vigyázz, nehogy ellopják az arcod!

Az már rég nem újdonság, hogy bárkinek meg lehet csinálni a számítógépes mását – hiszen már a menő videójátékokban is ismert sztárok 3D animált változatai szerepelnek. Csakhogy egy ilyen virtuális személy elkészítéséhez eddig hosszú órákat igénylő, gondos modellezésre volt szükség, mozgásrögzítéssel, lézeres szkenneléssel.  Nos, ez a korszak lezárulni látszik.

A University of Washington kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely egyszerű fotók – akár paparazzi képek – felhasználásával képes megalkotni bárkinek az animálható, 3D hatású arcát. Nem elég, hogy Kevin Spacey és Arnold Schwarzenegger digitális klónjai ijesztően hasonlítanak hús-vér eredetijükre, ráadásul még egymás mimikáját is fel tudják venni. Azt szeretnéd, hogy a japán miniszterelnök Daniel Craigtől idézzen? Sima ügy.

A játékok és filmek szempontjából ez a fejlesztés hatalmas előrelépés, mivel így nincs szükség személyes szkennelésre, se profi színészekre ahhoz, hogy valódi sztárokat vagy politikusokat szerepeltessünk bennük. Ennek a technológiának a segítségével az elhunytakat is „feléleszthetjük”. Vagy akár készíthetünk magunknak olyan avatárokat is, amelyek arcvonásai nem hasonlítanak ránk,  mégis a mi gesztusainkat, mozgásunkat követik.

Persze ez a megoldás számos visszaélésre vagy éppen bizarr felhasználási módra is lehetőséget adhat. Úgyhogy csak idő kérdése, mikor kell majd copyrightot bevezetni a saját arcunkra.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?