Zarándoklat a Star Wars földjére

A Star Wars sorozat kapcsán mindenki távoli galaxisokra gondol. Keveseknek jut eszébe, hogy az egzotikus bolygók helyszínei viszonylag könnyedén bejárhatók, hisz itt találhatók a Földön. A sorozat 4 filmjét is Tunéziában forgatták, így egy kellemes nyaralás során, „fakultatív programként” a Galaktika szerkesztőségének két tagja, Burger István főszerkesztő és Mund Katalin kommunikációs tanácsadó ellátogatott a „Tatooine bolygóra”.

Djerba
Djerba egy sziget Tunézia Dél-keleti részén, melyet egy rómaiak által épített 7 km hosszú töltés köt össze a kontinenssel. Tunézia egyik legfelkapottabb üdülőparadicsoma, rengeteg szállodával a tengerparton. Ám a sziget nyugati oldalán Ajim városkához közel két forgatási helyszínt is felkereshetünk: a filmben Obi-Wan Kenobi házaként funkcionáló kis kunyhót, melyet manapság halászok használnak, valamint a Sidi Jemout templomot, ami a Toshi Station szerepét töltötte be a filmben a Tatooine bolygón.

Obi-Wan Kenobi házikója (GPS koordináták: 33.740833,10.734951)
Ez egy kis kunyhó a Tatooine bolygón, (a IV. epizódban), ahol miután elrejtették a Skywalker ikreket, Obi-Wan Kenobi remeteségbe vonult, hogy távolról követhesse Luke felnövését, és amikor eljön az idő, elmondja neki, hogy ki is ő.

Toshi Station (GPS koordináták: 33.831411,10.747936)
Sidi Jemour templom néhány kilométerre található Ben házától. Ez volt a Toshi Station Anchorheadben, vagyis a filmben egyfajta szerelő és üzemanyag-ellátó raktár, egyúttal a fiatalok kedvelt találka helye.

Medenine
Medenine Dél-Kelet Tunézia egyik legnagyobb városa. Legfontosabb látnivalója egy erőd: a Ksar Medenine, mely hagyományos gabonatárolók (ún. ghorfa) egymás mellé illetve egymás fölé építéséből alakult ki.

Ksar Medenine (GPS koordináták: 33.347272,10.492051)
Ez az erőd szolgált Anakin Skywalker otthonául az első epizódban.

Tataouine
Tataouine a sivatag szélén álló utolsó település, melyet a francia gyarmatosítók egyszerűen a „világ végének” neveztek és egy óriási börtönkomplexumot építettek oda, melynek cellái a föld alatt húzódnak. Tataouineban kapható egyébként Tunézia egyik legfinomabb édessége, melyet Corne de Gazelle-nek azaz gazella szarvnak neveznek. Tataouine város neve bizonyára ismerősen cseng a Star Wars rajongók számára, hisz innen kapta a nevét a Tatooine bolygó. A város maga azonban nem szerepel a filmben. Ugyanakkor számos jelentet vettek fel a városhoz közeli „holdbéli” tájakon. A legfontosabb helyszín a város közelében található szintén gabonatárolókból összeépített hegyi erőd, a Ksar Ouled Soltane.

Ksar Ouled Soltane (GPS koordináták: 32.788361,10.514989)
Az erődöt szépen átalakították, felújították az első epizód forgatásakor. Az építmény a rabszolgák negyedeinek bemutatásakor kapott szerepet.

Matmata
Szintén a tunéziai sivatag szélén található a berber törzsek által földbe vájt házak városa, Matmata. A környező kopár hegyek ma is mintegy 5000 berbernek adnak otthont, habár egyre többen hagyják el ezeket a tradicionális építményeket és hagynak fel tradicionális életmódjukkal, hogy a közeli modern városokban telepedjenek le.
Ezek a földbe vájt lakások vagy más néven trogloditok, 3-5 méter mélyen vezetnek a homokkő talaj belsejébe. A központi kerek udvarból nyíló helységek állandó hűvöst (20-22 fokot) biztosítanak, a gyakran 40-50 fokos hőséggel szemben, és ugyanezt a hőmérsékletet biztosítják a téli, éjszakai 4-5 fokos hideg idő esetében is.
A város a film forgatásáig teljesen ismeretlen volt, ám azóta turisták tömkelege keresi fel. Sok másik jelenet helyszínével ellentétben, itt még ma is megtalálhatók a film eredeti díszletei.

Hotel Sidi Driss, Luke Skywalker otthona (GPS koordináták: 33.54253,9.967341)
Luke Skywalker filmbéli otthona, egy autentikus föld alatti lakás, mely ma hotelként üzemel (Hotel Sidi Driss). Lucasék az eredeti díszletet érintetlenül hagyták maguk után, így a helyszín az évek során turistalátványosság és Star Wars zarándokhely lett, ahol néhány filmes emléktárgyat is megvásárolhatunk, illetve a film által inspirált ételeket is kóstolhatunk.

Tozeur
Tunézia Nyugati részén, az Algír határ közelében található Tozeur városa, ami egy hatalmas 5000 négyzetkilométeres területet elfoglaló kiszáradt sóstó (Chott El Jerid) mellett épült. A Chott arabul olyan sekély vizű tavat jelent, amely nyáron teljesen kiszárad, de télen is csak egészen minimális a víz állása. Ezek a sziksótavak valaha valószínűleg a Földközi tenger részei voltak. Ma sok turistát vonz a látvány, amint a forró nap sugarai a sós felszínen visszatükröződve különleges délibábokat, megdöbbentő érzékcsalódásokat okoznak.

Lars kunyhója (GPS koordináták: 33.842823, 7.779038)
Kb. 30 km távolságra Tozeur városától, a sóstó „közepén” található Luke filmes kunyhója, melyet az első 3 rész leforgatása után lebontottak, ám annyira jó helyszínnek bizonyult, hogy a Klónok támadása és a Sithek bosszúja részek forgatásakor újból felépítették.

A Sidi Bouhlel hasadék, azaz a Star Wars kanyon (GPS koordináták: 34.033572,8.281771)
Tozeurtól 23 km távolságra, észak-keletre található a Sidi Bouhel hasadék, ismertebb nevén a Star Wars kanyon, ahol a sorozat 9 jelenetét forgatták. A kanyont sok millió évvel ezelőtt egy folyó vájta ki. A folyóból mára már csak egy kis forrás maradt, amit a helyiek kúttá alakítottak. A kanyon szépségét 1970-es években fedezték fel a filmesek, azóta nem csupán Star Wars filmek helyszínéül szolgált, hanem szerepelt többek között egy Indiana Jones epizódban is (Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói), illetve Az angol beteg című filmben is.

Chebika oázis (GPS koordináták: 34.320837,7.9392689)
Szintén Tozeurtől északra, a Djebel el Negueb hegy lábánál található a Chebika oázis és környéke, ahol a IV. epizód számos jelenetét forgatták. Chebika különleges érdekessége az itt található vízesés, ami a Szaharában egyedülálló. Az egykori római várost ma már berberek lakják. Az állandó napsütésnek kitett helyet arabul a „Nap kastélyának” (Qasr el-Shams) is nevezik. A film rajongói szerint Csubakka nevét ez a településnév inspirálta.

Mos Espa városa (GPS koordináták: 33.994296,7.842677)
A Chott El Jerid és Chott El Gharsa között található Mos Espa városa is, melyet kizárólag a film forgatásához építettek fel. Azóta érintetlenül hagyott díszletek között sétálhatunk, megnézhetjük Mos Espa kapuit, a futamok helyszíneit, a piacteret, a város utcáit, Watto boltját, stb.
Mos Espa a gyermek Anakin Skywalker és anyja, Shmi Skywalker otthona, akik mindketten rabszolgaként Watto boltjában dolgoznak. A Baljós árnyak, és A klónok támadása című epizódokban is szerepel ez a helyszín és környéke.

Sith leszálló pálya (Oung Jmel) (GPS koordináták 34.015353,7.911444)
Mos Espától kb. 6 km-re Keletre található Oung Jmel, ismertebb nevén a teve fejű szikla, mely az első két epizódban látható. Itt forgatták azt a jelentet, amikor Darth Maul megérkezik Tatooine-ra és elengedi a Sith szondákat, hogy felkutassák Amidala királynő hajóját. Ugyancsak ezen sziklák felett repül el Maul amikor Anakint és Qui-Gont üldözi.

További részletek a Galaktika Magazinban, a Galaktika a nagyvilágban rovatban!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?