A város és a csillagok – egy müvész fotóin

A városi ember gyakran mondja, hogy mennyire hiányzik neki az éjszakai égbolt millió csillagának látványa. Thierry Cohen képzöművész úgy határozott, visszaadja a városlakók számára a döbbenetes látványt, amit a fényszennyezés nélkül élvezhetnének – ha máshogy nem, pár meghökkentö, gyönyörű fotóval.

A Golden Gate híd és San Francisco

Cohen módszere egyszerű, de nagyszerű (és pokoli sok munkát igényel): először városi fotókat készít egy adott szélességi kör mentén, majd olyan sivatagokat vagy emberi településtől távoli helyeket keres, amelyek ugyanazon körön fekszenek – vagyis, olyan helyeket fotóz, ahol ugyanazok a csillagok láthatók éjjel, amelyek az adott város fölött is elúsznának. A természetben az éjszakai égboltot fotózza le, akkor, amikor az a legszebb, hatalmas hozzáértéssel.

Utána a két külön képet hosszadalmas, aprólékos munkával összefésüli – és megszületnek ezek a lélegzetelállító fotók az elsötétült városokról és az újra fénybe borult, csodaszép égboltjukról.

Három éven át fotózta a világ legnagyobb, vagy legszebb városait, és kuksolt pusztaságokban azt a látványt keresve, ami a lelket is megrezgeti, nem csak a szemet kényezteti. A Danziger Gallery ezt írta a náluk kiállított képekről:

“A munkák egyszerre politikaiak és spirituálisak, nem csak azt kérdőjelezi meg, amit a bolygónkkal teszünk, hanem döbbenetes párhuzamot von egymástól távol eső helyek közt is.”

Van a képek közt egészen poszt-apokaliptikus, és van szürreális, gyönyörű – és egy pár e kettő között. Jó elmélkedést kívánunk hozzájuk!

Hongkong

Hongkong parti negyed

 

Los Angeles operaháza és a Tejút

Los Angeles, háttérben a hegyek

New York és a híd Brooklynba

New York – Empire State Building

Párizs – Notre Dame

 

Párizs

Rio de Janeiro

Sao Paulo

Sanghai – autópályák

Sanghai

Tokió

 

space.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

2 hozzászólás

  1. benyo szerint:

    A képek csodaszépek…
    A cím viszont foglalt, és a fotók témaköréhez más cím is passzolna… 🙂

Vélemény, hozzászólás?