Mi lett volna, ha a nácik nyernek? PKD alternatív történelme

Philip K Dicket senkinek sem kell bemutatni: a Szárnyas fejvadász alapjául szolgáló Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? vagy a Valis szinte minden sci-fi rajongónak ismerősen csenghet. A cyberpunk előfutárának is nevezett író a mai napon ünnepelné 88. születésnapját, továbbá a mai napon startol a Hugo-díjas regénye alapján készült Az ember a Fellegvárban websorozat 2. évada is. Ennek apropóján ismerkedjünk meg kicsit az említett művel.

A regény

Az ember a Fellegvárban 1962-ben jelent meg. Az alternatív történelem zsánerébe sorolható regény azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha a II. Világháborút nem a szövetségesek, hanem a tengelyhatalmak nyerik. Philip K. Dick (a továbbiakban PKD) ennek fényében alakítja át a 60-as évek jól ismert erőviszonyait. A világ két vezető nagyhatalma a náci Németország és császári Japán lesznek, akik közösen osztozkodnak az Államok egykori területén. A Roosevelt elnök elleni merénylet után ráadásul Amerika megrekedt a Nagyvilágválság állapotában, így annak emberei továbbra is szegénységben élnek a tengelyhatalmak kiszolgáltatottságában. Habár a regény nem tér ki egy ilyen alternatív valóság politikai hátterére, az új társadalmi viszonyok legfinomabb részleteit ábrázolja a szereplők közötti kapcsolatokon keresztül. Emellett pedig megjelenik a könyvben egy regény, a Lassan vonszolja magát a sáska, ami a szereplők számára egy olyan világot mutat be, ahol a Központi hatalmak arattak győzelmet. A regény a regényben egy népszerű irodalmi eszköz, aminek itteni értelmezéséről Galamb Zoltán kritikájában olvashattok részletesebben.

d7498ae10df699f4a8ef578fd2cef5b9

A regény a The Penguin Books kiadásában

A regény a maga idejében nagy sikert aratott, PKD ezzel nyerte meg az első Hugo-díját 1963-ban. Forrásként számtalan művet jelölt meg, de inspirációként Ward Moore Bring the Jubilee alternatív történelem könyve szolgált, ahol Moore azt vázolja fel, mi lett volna, ha az amerikai polgárháborút a déliek nyerték volna. PKD forrásai közt említi még William L. Shirer A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása című könyvét,  Alan Bullock Hitler: A Study in Tyrannyt, Paul Carrell Foxes of the Desertje, továbbá az I ching című jóskönyvből is merített. Azonban, ahogy az a későbbiekben is kiderül, ezek a források mély nyomot hagytak Philip K. Dickben.

Az el nem készült folytatás

Egy 1976-ban adott interjúban PKD azt monda, tervezett folytatást Az ember a Fellegvárbannak. Azonban sokkal nehezebb dolga volt ennek megírásával, mint azt gondolta volna. A legfőbb problémát az okozta, hogy visszatérjen régi forrásaihoz: mentálisan képtelen volt arra, hogy újra nácikról olvasson. Többször megpróbálta elkezdeni a második részt, de kísérletei vagy nem sikerültek vagy máshová vezették őt. Például a The Ganymede Takeover a Fellegvár folytatásaként indult, de végül nem fonódott egybe a két könyv története. Hasonlóan indult a Szabad Albemuth Rádió is, aminek korai vázlatában feltűnt Hawthorne Abensen író is (az ő nevéhez fűződik a könyvben a Lassan vonszolja magát a sáska), akit egy ETI segít, miután a nácik elkapták őt. A történet végül más fordulatot vett, később PKD inkább a Valis írása felé fordult, a Szabad Albemuth Rádió pedig 1985-ig kiadatlan maradt. Végül két fejezet készült el a Fellegvár folytatásához, ezek a Csúszkáló valóságok kötetben olvashatóak.

f91d5cb9496baf29609b2eb023cf6f90

Sorozat

A könyv adaptálásának ötlete nem új keletű. Több kísérlet is volt egy televíziós sorozat elkészítésére: 2010-ben a BBC tervezte egy mini sorozat tető alá hozását másik négy partner segítségével – köztük Ridley Scottal, mint executive producer -, de végül a tervből nem lett semmi. Később, 2013-ban az SyFy csatorna szerette volna életre kelteni PKD regényét egy négyrészes mini sorozatként a korábbi producerek segítségével. A munkálatok végül 2014. október elsején kezdődtek meg Washingtonban, de már az Amazon Studios vezénylete alatt. A készülődő sorozat végül az Amazon Prime-on debütált 2015. január 15-én: ez lett az eddigi legnézettebb pilotepizód az Amazon történetében. A teljes első évad végül 2015. november 20-án lett elérhető. A nagy népszerűségnek köszönhetően az Amazon berendelte a 2. évadot is, ami a tegnapi nap folyamán lett elérhető az Amazon Prime oldalán.

c4zd3ngjwlycjpg-a2d335_1280w

Habár a sorozat PKD regényét veszi alapul, nagyon sok ponton eltér tőle. Például a nyugati parton lévő államok inkább működnek a Tengelyhatalmak provinciái, mint bábállamaiként. Továbbá a sorozatban a háború 1945-ben ér véget, miután a náci Németország elpusztította Washington DC-t és így az USA kénytelen volt megadni magát – a könyvben elfoglalják az Államokat. Ezek az apróbb változtatások nem válnak az adaptáció hátrányává, sőt, bőven akad olyan újítás is, ami csak jobbá teszi az alapművet és kihoz mindent az alapötletből. Például a „regény a regényben” koncepciót nagyon következetesen felváltja a „film a filmben” ötlet, továbbá a Fellegvár szereplői itt találkoznak egymással és így életük más fordulatot is vesz a könyvbélihez képest. Ezeknek a változtatásoknak hála egy szinte megunhatatlan történetet kaptunk az Amazontól, ami hű is marad PKD szövegének szellemiségéhez.

Ízelítőként álljon itt egy kétperces részlet a 2. évadból:

 

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

1 Response

  1. Ramone szerint:

    Nem volt rossz az eleje, de a közepétől kezdve tipikus amerikai 21. századi hányadék a sorozat.

    A könyvhöz való szellemisége kimerül abban, hogy még mindig adolf hitlerrel riogatnak, mert ezt a nevet az átlag fogyasztó ismeri. A könyv több oldalas elemzést hoz arról, hogy az alternatív világban PKD hogyan képzeli el a náci vezérkart; tökéletesen mutatja be a hatalom megszerzésével kapcsolatos komoly politikai machinációkat (a főszereplő japán ettől lesz rosszul)

    A könyvnek dick akart folytatást jóval később, de az ember a fellegvárban írása során annyit olvasott a nácikról, hogy még egyszer nem bírta rávenni magát a kutatómunkára. (Mindenki azért kritizálta, mert a könyvnek tkp. nincs vége).

    A sorozat nagyon szép HD felvételekkel operál, de szerintem az alapötleten kívül nem sokmindent sikerült hoznia.

Vélemény, hozzászólás?