Téridő-ugró Enterprise csillaghajót tervez a NASA

2012-ben Dr. Harold White, a NASA tudósa bejelentette, hogy csapatával a fénysebesség átlépésére alkalmas űrhajó kifejlesztésén dolgoznak. A jármű meghajtására tervezett warp drive a téridő manipulálása révén elméletben akár két hét alatt el tudná juttatni az asztronautákat a 4,3 fényévnyire található csillagszomszédunkhoz, az Alfa Centaurihoz.

A bejelentés után született egy korai illusztráció, hogyan is nézhetne ki egy olyan űrhajó, ami ezzel a meghajtással működik. A napokban pedig elkészült egy újabb, frissített design. Amely – nyilván nem véletlenül – ismerős lehet valahonnan…

Ezt az új változatot, amely egyszerre emlékeztet a Star Trek és a 2001: Űrodüsszeia világára, Mark Rademaker grafikus készítette, szoros együttműködésben Dr. White-tal, figyelembe véve az elképzelés mögött húzódó tudományos elmélet elvárásait. Rademaker Flickr galériájában további képeket is találhatunk a friss designról.

Az alábbi egy órás videóban Dr. White elmagyarázza, miért pont ilyen alakúnak kell lennie a járműnek. Az erre vonatkozó rész 41:54-nél kezdődik.

A warp drive ötlete Miguel Alcubierre elméleti fizikus nevéhez fűződik. Dr White, aki újfajta meghajtási módokat – például ion és plazma meghajtókat – fejleszt a NASA számára, azt állítja, megtalálta a módját, hogyan lehet Alcubierre teóriáját átültetni a gyakorlatba.

A tervezett űrhajó nem sértené meg Einstein relativitás elméletét, vagyis nem haladna gyorsabban mint a fény. Hanem a sci-fikből már ismert módon meghajlítaná a téridőt maga körül, miáltal lerövidítené a távolságot két, fizikailag egymástól távol lévő pont között. Ami persze óriási energiafelvétellel jár.

Vagyis nem úgy kell elképzelni az utazást, mint amikor Han Solo meghúzza a kart, és az űrhajó felgyorsul, vagy amikor az Űrgolyhókban a romboló Elképzelhetetlenül Nagy Sebességre vált, és aki nem kapaszkodik, az felkenődik a falra. A warp drive aktiválása egy buborékot hoz létre, amelyhez képest a jármű nem mozog, magyarul ebben az üzemmódban meghajtásra, gyorsulásra nincs szükség.

A tudós szerint ha sikerrel járnak, két hét alatt el lehet majd jutni az Alpha Centaurira. Ráadásul időcsúszás sem lép fel: mind a Föld lakói, mind az űrhajósok számára ugyanannyi idő fog eltelni.

Mindez annyira sci-fisen hangzik, hogy nehéz elhinni: nagyon is valós munkáról van szó, ami tudományos alapokon nyugszik. Olyannyira, hogy Dr. White nemrég magabiztosan azt nyilatkozta: egyáltalán nem lehetetlen, hogy még az életünkben sor kerülhet az első csillagközi utazásra.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. sevil szerint:

    Túl szép, hogy igaz legyen.

Vélemény, hozzászólás?