Űrháborúval és brutális klingonokkal indít a Star Trek: Discovery

A The Original Series történései előtt 10 évvel játszódik a Star Trek: Discovery, a készítőknek mégis különleges kihívással kellett szembenézniük, hiszen a sorozatoknál nem árt, ha új nézőket is be tudnak vonzani. A sztori szerint a klingon T’Kuvma azon dolgozik, hogy bármi áron egyesítse a 24 klingon klánt, miközben a USS Shenzhou egy titokzatos azonosítatlan objektumra talál az űrben. A Star Trek: Discovery első két része több, mint biztatóra sikeredett, hiszen a régi Star Trek sorozatok és az új, 2009 óta készült filmek erényeit kovácsolja egybe.

Annak idején a Star Trek tévészériák azért is tudtak olyannyira népszerűek lenni, mert az akciójelenetek mellett komoly dráma és mély dialógusok jellemezték a franchise-t. A Discovery ezen a téren igyekszik egyrészt bizonyítani, és már az elején olyan drámákat bemutatni, mint a vulkániak között felnövő, és az embersége után kutató Michael Burnham sztorija. A legénység közötti feszültség, mely főleg a fajok különbözősége miatt tapasztalható, már az első két részben kijön, amiért hálásak lehetünk a készítőknek.

st-discovery-kritika2

Bryan Fuller ugyan távozott a showrunneri pozícióból, a Star Trek: Discovery premierjét pedig a készítés nehézségei miatt többször is el kellett tolni, mindezek ellenére a tévés szakember keze nyoma erősen látszik a produkción. Főleg a látványvilágra gondolunk, Fuller sorozatai mindig egyedülállóak voltak ebből a szempontból. A Pushing Daisies, a Hannibal, a Wonderfalls mind vizuális orgiák voltak, és a Discovery is erős ebben. Mondjuk a látványvilág nagyon hasonlít a 2009 óta készült filmekére, a fő különbség, hogy it nem nyomták teli a sorozatot lense flare-rel.

A történet főszereplőjét a The Walking Deadből ismert Sonequa Martin Green játssza, akinek a beceneve Number One, mely egy érdekes kis kikacsintás a TOS-ra. Az első tiszt drámája viszi főleg a hátán a sztorit, aki a USS Shenzhou fedélzetén rögtön nekitámadna a klingonokra, és ezért még a hajó kapitányával is hajlandó szembeszegülni. A Star Trek: Discovery alkotói korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Trónok harcát akarják követni abból a szempontból, hogy egyetlen karakter sincs biztonságban: és nem hazudtak. Az egyik főszereplőnek vélt figura rögtön a dupla részes kezdésben kihull a történetből, ami sokakat meglephet.

st-discovery-kritika1

A megismert karakterek között akadnak űrlények is persze, közöttük egyértelműen T’Kuvma viszi a prímet, a fanyalgások ellenére a klingonok brutálisra és félelmetesre sikerültek. Hozzáadnak egyfajta ellenpontot a sorozathoz, hiszen a Csillagflotta a békés tárgyalások híve, míg a klingonok eredendően harcosok. A mentor pozícióban feltűnő vulkáni, Sarek (James Frain) is érdekes pontja a sztorinak, illetve a USS Shenzhou legénységében Saru is egész jó jeleneteket szállít, érdekes figurák ők is.

A Star Trek: Discovery első két része olyan, mint egy előzményfilm, hiszen a sztoriban még nem kap szerepet a USS Discovery. Azokat az eseményeket láthatjuk, amelynek köszönhetően a sorozat főszereplője/főszereplői a USS Shenzhou bukását követően új helyre, új emberek/űrlények közé és nem elhanyagolhatóan új kihívások közé kerülnek. Az első évad 15 részes lesz, maradunk is és nézzük tovább, ez sokkal jobb űropera lett, mint a Star Trek szatírának készült The Orville. Mindemellett a főcím is pazarra sikeredett, egyszerre nosztalgikus és modern. Értékelés: 8/10.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?