Valerio Evangelisti, a történelem, és a metál szerelmese

Nemsokára megérkezik Valerio Evangelisti Indulj, inkvizítor! című történelmi sci-fije. Már hírt adtunk a borítóról, és nagy vonalakban megpendítettük a sztorit is, de őszintén szólva, ha valaki nem olvas olasz nyelven, akkor valószínűleg nem igazán tudja hova tenni az úriembert.

Ráizzítottuk a témára Szentpéteri Izabella beugró kollégánkat – néha nem árt a külső segéderő-, és górcső alá vettük az említett író urat.

Valerio Evangelisti bolognai születésű olasz sci-fi író, 1952 óta lakója ennek a bolygónak.
Az eredetileg rettentően száraznak tűnő doktorátussal – államtudomány-, rendelkező fiatalember egészen 1990-ig egyetemi előadóként dolgozott, illetve az olasz pénzügyminisztériumban kereste a kenyerét, akkor még nem írással.
Persze zsengéi már akkoriban is megjelentek; többek között történelmi témájú esszéi. 1993-ban Nicolas Eymerich, inqusitore címmel jelent meg első komolyabb írása az Urania magazinban, mely Olaszország egyik leghíresebb sci-fi magazinja. A történet sikere további folytatások megírására sarkalta Evangelistit, és az általa életre keltett – egyébként valós történelmi személy-, inkvizítor figurája rövidesen meghozta számára az európai elismerést.
Az Eymerich-történetekből két képregény is készült Francesco Mattioli, és David Sala közreműködésével 2003-ban.

Az Eymerich-sorozat mellett 1999-ben egy másik, ám a dominikánus inkvizítornál jóval ismertebb személy, Michel de Nostradame, azaz a próféciáiról is elhíresült Nostradamus is megihlette a szerzőt. A Magus-trilógia voltaképpen Nostradamus romantizált életrajza, mely Olaszországban 100.000 példányban kelt el.
Valerio Evangelisti rendkívül népszerű író a hazájában, ám Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban, és Németországban is jegyzett szerzőnek számít, számos rangos irodalmi díj kitüntetettje.
Műveinek fő irányvonala a történelem, illetve nagy kedvence a metalzene, mely szintén három kötetnyi írást – egy novelláskötetet Metallo urlante, és két regényt Black Flag illetve Antracite címmel-,  ihletett a számára 1998 és 2003 között. Ezek a történetek az amerikai polgárháború idején játszódnak, főszereplőjük egy Pantera nevű sámán. A Noi saremo tutto című regénye kapcsolódik még az Egyesült Államok történelemhez, méghozzá annak egy igen sötét, és máig vitatott, rejtélyekkel teli szakaszához;  Eddie Florio életét dolgozza fel, feltárva a maffia, a gengszterek, és a szakszervezet közötti bonyolult kapcsolatrendszert. Evangelistit még öt másik regényre ihlette Amerika történelme; 2005-és 2006 között két írása jelent meg a mexikói polgárháborúról, illetve három tizenhetedik századi kalóztörténet Veracruz, Tortuga, és Cartagena címmel 2009 és 2012 között.

Az észt Indrek Harglához hasonlóan egy újabb, hihetetlenül gazdag, hiteles, történelmi témájú munkásságot maga mögött tudható írót szeretnénk megismertetni a hazai Olvasókkal.
Ha szereti a sci-fit, és szereti a történelmet, akkor Valerio Evangelisti regénye pont az Ön polcára való.

Az Indulj, inkvizítor! nemsokára megérkezik, a kötet már előrendelhető személyesen a Galaktikaboltban, a Budapest, Fény utca 2 szám alatt, vagy online felületén a www.galaktikabolt.hu oldalunkon.
Közvetlen link a könyvhöz:
http://galaktikabolt.hu/termek/valerio_evangelisti_eymerich_1_-_indulj_inkvizitor.html

 

Kovács Rhewa Andrea

Facebook hozzászólások

You may also like...

5 hozzászólás

  1. Vian szerint:

    Érdekes …az Intergalaktika oldaláról már nem lehet idetalálni..vagy csak én vagyok ügyetlen…

  2. solymosgyu szerint:

    Most akkor horror lesz vagy scifi?

  3. Vian szerint:

    Ez a legnagyobb gondod??…Olvass valamit ami jobban hozzád illik…

Vélemény, hozzászólás?