2014-28E – Már megint a kópé oroszok!

Szatellit figyelők szerint furcsán viselkedik egy objektum, amit hat hónappal ezelőtt állított pályára Oroszország…Sokféleképpen nevezik: 2014-28E, Cosmos 2499 vagy NORAD 39765 objektum. Egy ideig úgy gondolták, hogy csak űrszemét, ami az egyszerre fellőtt három katonai kommunikációs műholddal jelent meg májusban, a Rokot-Briz kilövés után.

Azután döbbentek meg és számoltak le az űrszemét-teóriával az eget kémlelők, miután a tárgy pályát módosított, a szatellitek között manőverezett, majd visszatért eredeti pályájára.  A jelenség széles nyilvánosságot kapott, miután az esettel foglalkozott a Financial Times és a Washington Post is. Az, hogy maga Oroszország mélyen hallgat a 2014-28E-ről, csak tovább erősítheti a gyanút, hogy valami készül a fejünk fölött.

A fent említett manőverek egyet jelenthetnek csak, Oroszország visszatért azokhoz a tesztekhez, melyek segítségével szatellitjeik képesek megközelíteni más objektumokat – ez lehetőséget ad arra, hogy megfigyeljék, hatástalanná tegyék vagy megsemmisítsék azokat. A Szovjetunió már az 1950-es években megkezdte a megfigyelő és szatellit gyilkos (Istrebitel Sputnikov) műholdak fejlesztését, amit manapság Oroszország folytat.

„Ezeknek a tevékenységeknek a lehetősége, felkészít egy jelentős és kellemetlen, stratégiai meglepetésre, amivel az USA hadseregének számolnia kell, továbbá sok kérdést vet fel Moszkva irányába” – fejtette ki a történtek jelentőségét James Oberg űranalitikus.  Oberg megjegyezte, hogy a Pentagon már biztosan többet tud a tervről, mint kívülállók. „Feltételezhető, hogy az Egyesült Államok katonai megfigyelői ugyanazt a dolgot látják, de jóval részletsebben” – mondta.

A NASA és az amerikai hadsereg is folytat hasonló, manőverező szatellitekkel kapcsolatos kísérleteket, több mint egy évtizede. A légierő sikereket ért el XSS-11 programjával, míg a NASA felsült a DART kísérletekkel. Az utóbbi időben a légierő egy másik tervet is indított, mely során manőverezni képes szatellitet lőtt fel, melynek neve ANGELS (Automated Navigation and Guidance Experiment for Local Space).

Természetesen Kína, mint szuperhatalom sem maradhat ki az efféle stratégiai fejlesztésekből. Ők is megalkották irányítható műholdjukat, a Shiyant, a Chuangxint és a Shijian űrhajót. A kínai hivatalos szervek ugyan csak űrszemét gyűjtésről és szatellit-karbantartásról beszélnek, de a szakértők úgy vélik, hogy a technológiát nem ezekért az irányokért fejlesztik.

Az anti-műhold fejlesztésektől való félelem évekkel ezelőtt került a köztudatba, mint az a technológia, mely előidézhet egy űr-Pearl Harbort. Az oroszok kísérlete újra felszínre hozta ezeket az érzéseket. Többen kifejezték ellenvéleményüket és igyekeznek higgadtan elemezni a történteket, mondván, a manőverező szatellitek nem jelentenek rögtön űrháborút, de egyelőre a józan (talán naiv) hangok alulmaradnak, különösen az ukrajnai konfliktus okán.

forrás: space.com, nbcnews.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?