30 éves az egyik legjobb Batman sztori

Frank Miller neve ismerősen csenghet a képregény-kedvelő olvasók körében. Az amerikai képregényíró, borítótervező, filmrendező, író 1957-ben látta meg a napvilágot, és már a 80-as évek elejétől aktívan alkotott. Főleg sötét, noir műveiről híres, mint például a Daredevil, a Sin City, vagy a 300. Emellett a világ egyik leghíresebb négyrészes képregény-sorozatát is neki köszönhetjük, a The Dark Knight Returns című Batman sztorit, ami a napokban töltötte be kerek harmincadik évét.

frank-miller

1986 októberében került először az olvasók elé a roppant sötét hangvételű képregény, mely kimondottan más szemszögből közelítette meg Gotham lovagját. Ezeken a lapokon egy öreg, megfáradt Bruce Wayne szerepel, aki hosszasan megpróbálta elnyomni a kitörni vágyó Batmant, sikertelenül. Már végleg elege van a bűnözőkből, és már nem fél eldobni a maradék erkölcsi aggályait, s néha-néha bizony megöl pár gengsztert. „Ámokfutását” nem igazán nézi jó szemmel az amerikai kormány, ezért az elnök külön kérésére bevetik ellene az egyedüli „embert”, aki megállásra kényszerítheti őt: Supermant.

batman-vs-superman-in-the-dark-knight-returns-comic

Wayne úrfi állandó konfliktusban áll hűséges komornyikjával, Alfreddel, de feltűnik egy újabb Robin-jelölt is, amihez nem fűlik igazán a foga a denevérembernek.

Az egész képregényt átjárja a sötétség, a kínlódás, és az önmagából kifordult világ mételyezett képe. Hiába a törekvések, hiába raboskodik a Joker katatón állapotban az Arkham Elmegyógyintézetben (nem sokáig), a bűnözés nem állt le. Batman meggyötört, már-már depressziós állapotban igyekszik elejét venni a Mutánsok névre keresztelt bűnbanda térhódításának.

2012-ben és 2013-ban kétrészes egészestés rajzfilm dolgozza fel a Miller-féle Sötét Lovag visszatérését. Sőt, a tavalyi Batman V Superman számos pontban átemelt jeleneteket a képregényből – félelmetes pontossággal.

batman_the_dark_knight_returns_film

Tehát azok, akik azt hiszik, a Ben Afleck által játszott karakter nem is igazi Batman, az hatalmasat téved. Hiszen kereken harminc évvel ezelőtt már Miller lefektette a noir-Batman alapjait, amiből mai napig táplálkozik a franchise. Nem véletlen a sötét hangvételű Nolan-trilógia, amely szintén elképesztő részletesen vett át a The Dark Knight Returns, illetve a Year One lapjairól ötleteket. Idevehetőek még az Arkham videojátékok, de Miller rajta hagyta nyomát a mai napig olvasható Batman-füzetek lapjain is.

Az 55 éves Bruce Wayne története rengeteg tanulsággal mutatja be egy magányos ember mindennapjait, aki nem mellesleg a világ egyik leghíresebb szuperhőse. Egy olyan emberét, aki mindent feltett, hogy megmentse szeretett városát, dacolva a számtalan bűnözővel, elfogadva, hogy sosem kap majd érte elismerést. Hiszen tudjuk: ő nem az a hős, akit megérdemlünk, hanem akire szükségünk van.

 

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?