A Föld legbizarrabb állatai

Az élet sok és sokféle, ez így a jó. De néha azért az ember elámul, hogy mennyire furcsa, bizarr lényekkel is osztozik ezen a bolygón… lássuk párat a Föld legbizarrabb állatai közül!

Az aye-aye

Ez a madagaszkári illetőségű jószág egész aranyos is lehetne… de nem az. A gonosz, hosszú kis ujjacskái, a guvadó kis szemei, a méretes, eres fülecskéi és a rendkívül igénytelen küllemű bunda elképesztően bizarr lénnyé varázsolja az aye-aye-t.

Az elefántfóka

Természetfilmekből ismerős lehet ez a nagyon furcsa fóka, így már viszonylag jól hozzászokhattunk a látványához. De azért érdemes belegondolni: mennyire furcsa, milyen bizarr már önmagában a fóka formája is, és akkor még nem beszéltünk az állatvilág egyik legfurcsább orráról…

A jól megérdemelt pihenés a napon

A csillagorrú vakond

Ha már furcsa orrok, íme a vakond, ami korallnak képzeli magát! Mi folyamatosan azon elmélkedünk, vajon miért nem ilyen vakonddal készítette el Zdenek Miler a Kisvakond figuráját. Generációk maradtak volna meg a 120 cm-es magasságnál, ahogy megálltak volna a növésben az esti mesétől… A vakond furcsa… hát, “orra” egyébként 27.000 mini érzékelőt tartalmaz, amikkel a talaj legkisebb rezdüléseit is érzi.

Az óriás kókuszrák

Ez a szárazföldi remeterák a világ jelenlegi legnagyobb ízeltlábúja: valószínűleg a külső vázzal rendelkező állatok méreti határán áll  a mostani atmoszféra mellett. Bizarrságát puszta mérete adja – és azok a nem kicsit figyelemfelkeltő színek, amikkel kipimpelte Gaia anyus.

A nevét onnan kapta, hogy hajlamos felmászni a kókuszpálmákra, leszüreteli a kókuszdiót (azaz ledobálja a földre), majd lemászik, kibontja (!!! tetszettek már kókuszdiót bontani? Nem egyszerű fúróval vagy szögekkel sem…) és elfogyasztja.

Akár 60-70 évig is elél egy példány, mérete dacára félénk, növényevő jószág.

Magyarországon a kóbor kutyák borogatnak kukákat… Bora-Borán valami más.

A vámpír tintahal

Ez a rusnya, 30-40 cm-re megnövő mélytengeri tintahal hivatalos besorolásaként Vampyroteuthis Infernalis, azaz pokoli vámpírpolip néven fut, mivel nem szép, sőt, csúf. Tapadókorongos, karmos karjai közt egy hártyát visel köpenyként, mint egy vámpír, innen a neve.

A repülő róka

A nagydenevérek köznapi neve – ismét egy puszta méretei miatt meglepő és bizarr állat következik. Ezek az elsősorban Dél-Amerikában és Ázsiában honos gigantikus denevérek szinte kivétel nélkül mind gyümölcsevők, de még annyi minden másban is különböznek a többi denevértől, hogy egyes tudósok azt pedzegetik, hogy talán nem is a többi bőregér rokonai, hanem valamiféle ősi majomtól származnak.

Ezt az elméletet sokan vitatják, de nekünk van rá bizonyítékunk: míg a kis, hazánkban is honos denevérektől retteg a legtöbb lány, addig a repülő rókáktól egyáltalán nem. Itt a bizonyíték:

Valószínűleg az eddig látott egyik legnagyobb ilyen repülő rókát lőtte ki egy csapat dél-amerikai katona idén tavasszal az őserdőben:

A cikknek még nincs vége! A legbizarrabb állatok verseny győzteseit tekintsd meg itt: http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=249

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?