A hét grafikusai: a Hildebrandt-testvérek

Akarva-akaratlanul biztosan találkozhattunk már Greg és Tim Hildebrandt, röviden a Hildebrandt-testvérek lenyűgöző illusztrációival akár a Star Wars vagy a Gyűrűk Ura kapcsán, azonban ennél sokkal többet is tettek a zsánerműfajokért. Teljesítményük lenyűgöző, ezért is választottuk őket a Hét grafikusainak.

Greg_and_Tim_Hildebrant

Greg és Tim 1939. január 23-án született Detroitban, az USA-ban. Tanulmányaikat a Detroit Meinzinger Művészeti iskolájában tanulták ki, majd 1959-ben el is kezdték rajzolói karrierjüket. Eleinte gyerekkönyvekhez készítettek illusztrációkat, de mikor 1975-ben a Ballantine Books megkereste őket azzal a kéréssel, hogy terveznének-e számukra egy Gyűrűk Ura tematikájú naptárt, megváltozott minden. A projektnek akkora sikere lett (milliós számú eladás), hogy az 1976-os naptárt további kettő követte még. A Hildebrandt-testvérek ezzel nem csak hazájukban, hanem nemzetközi szinten is nagy hírnévre és elismertségre tettek szert.

A következő nagy siker a karrierjükben az 1977-ben bemutatott Star Wars: Egy új reményhez készült poszter volt. Ez a klasszikus plakát jelentette az akkor még új „mitológia” nyitányát, az akkori moziba járóknak a behívót Lucas világába. Greg visszaemlékezése szerint a képet 36 óra alatt készítették el testvérével. Ez alatt az idő alatt nem pihentek, szinte éjjel-nappal dolgoztak. Érdekességként: a poszter első változatán a droidok nem szerepeltek a háttérben, csak a Skywalker-család. Amikor George Lucas megkapta ezt a rajzot, megkérte a két illusztrátort, hogy tegyék be a két droidot a képre és neveket nagyobb méretben helyezzék el. A változások megtörténtek és bekerülhetett az első SW film végső posztere a mozikba.

A klasszikus poszter

A klasszikus poszter

Későbbi karrierjük során sem dolgoztak a Star Warsnál vagy a Gyűrűk Uráknál kisebb nevekkel. Szinte az összes kiadónak készítettek illusztrációkat, a legismertebb név a két híres képregénykiadó, a Marvel és a DC Comics. Továbbá a Hildebrandt-testvérek olyan világokat hívtak életre, mint Terry Brooks Shannarája vagy J. K. Rowling Harry Potterje (ezt 1992-ben egy reklámkampány során), de számos kártyajátékhoz, mint a Magic: Gathering vagy a Wizard of the Coast is készítettek illusztrációkat. Ezen kívül számos zenekarral is dolgoztak együtt. Például a Black Sabbath Mob című albumának borítóképét Greg tervezte. Tehetségüket a szakma sem hagyta figyelmen kívül, 1992-ben Tim megnyert a World Fantasy-díjat a Legjobb grafikus kategóriában, Greg pedig 2010-ben vehette át az életműért járó Chesley-díjat.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal Greg és Tim mindig is együtt dolgozott, azonban 2006-ban végleg megszűnt a közös alkotói munka: Tim június 11-én elhunyt. Greg a mai napig hiányolja ikertestvérét, de ennek ellenére is töretlenül alkot. Jelenleg egy amerikai progresszív rock bandával, a Trans-Siberian Orchestrával dolgozik együtt. Ezt a testvérpár hivatalos honlapján megnézhetitek, de a többi munkájuk is megtekinthető, sőt rendelhető is.

Végezetül pedig álljon itt egy kisebb válogatás műveikből:

Galadriel ajándéka

Galadriel ajándéka

Goldberry-by-Hildebrandt

Aranymag

greg_tim_hildebrandt_the_best_of_cl_moore

Egy C. L. Moore könyvhöz készült illusztráció

spiderman

Pókember

vadoc

Vadóc

Frankenstein

Frankenstein

tim-hildebrandt-02

Shannara: A Kard regényhez

Shannara: A Kard regényhez

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?