A hét szerzője: Cory Doctorow

A Könyvhétre jelent meg magyarul kiadónk gondozásában Cory Doctorow Homeland című könyve. A kötet a szerző egyik legnépszerűbb művének, a Kis testvérnek a folytatása.

Cory Doctorow 1971-ben Kanadában született, jelenleg azonban Londonban él. Sokoldalú személyiség, egyszerre író, újságíró, blogger, digitális szerzői jogi aktivista és az alternatív netes kultúra elszánt terjesztője.

Tizenhét éves kora óta publikál science fiction történeteket. Első regénye, a Down and Out in the Magic Kingdom 2003-ban jelent meg, az elmúlt több mint egy évtizedben pedig több felnőtteknek és fiataloknak szóló könyve is bestseller lett a New York Times listáján. Legismertebb és legnépszerűbb műve a kiadónk jóvoltából magyar nyelven is kapható Kis testvér, aminek folytatása Homeland címmel a Könyvhétre jelent meg.

A Kis testvér főszereplője Marcus Yallow, aki suli helyett kincsvadászatra indul barátaival. Amikor azt érzik, hogy megmozdul a föld a lábuk alatt, a srácok egy metróalagútba menekülnek. A kormány ügynökei azonban elkapják őket és azt próbálják megtudni tőlük, hogy milyen céllal robbantottak… Az ügynökök végül elengedik a tiniket, az átélt szörnyűségek hatására azonban Marcusban megkérdőjeleződik, hogy ki is az igazi ellenség, és kitől kell leginkább féltenie az otthonát. Számítógépe és az internet segítségével passzív ellenállási mozgalom szervezésébe kezd, hogy megtörje Nagy Testvér hatalmát.

A többszörösen díjnyertes kanadai szerző mintha önmaga idealizált mását írta volna bele ebbe a regénybe, Doctorow ugyanis hosszú ideje harcol a jelenlegi digitális szerzői jogi törvények megváltoztatásáért, és ő volt az első olyan író, aki szabadon letölthetővé tette műveit a Creative Commons licenc alatt.

A Könyvhétre megjelent Homeland a Kis testvér történései után pár évvel játszódik, amikor is Kalifornia gazdasága összeomlik, Marcusnak azonban – éppen hacktivista múltja miatt – akad munkája: webmesterként dolgozik egy politikusnak. Ekkor bukkan fel régi ismerőse, Masha, aki kezébe nyom egy pendrive-ot, tele tűzforró információkkal, amelyek átrendezhetik a világ egész hatalmi struktúráját. Marcusnak tehát döntenie kell: új életét és az anyagi biztonságot választja, vagy visszatér lázadó múltjához, és keresztes hadjáratba kezd az igazság oldalán?

Facebook hozzászólások

Fox-y

"Soha semmi nem múlik el, semmin nem vagyunk sose túl, semmit nem lehet kikerülni, semmi fontosat, semmi nem formai kérdés, minthogy minden az; a megváltás sosem valamiféle megoldás." EP

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?