A jövő gyilkológépei: Milyen lesz a holnap harckocsija

Az első világégés lomha, gyenge tankjai óta sok idő eltelt már. A modern tankok szerepe a harcmezőn megkérdőjelezhetetlen, félelmet keltenek az ellenség szívében, pusztítást hoznak bárhova merészkednek. Úgy néz ki, hogy bebiztosított hellyel rendelkeznek a seregben, fejlődésük lassú, de annál biztosabb. Ki tudja hova juthatnak még el ezek a szörnyek? Ennek járunk most utána.


Mai világunkban alapvetően két harckocsi jelentős az MBT( fő csataharckocsi) és az APC( páncélozott szállító jármű). Az MBT az, ami bárki eszébe jut, ha a harcjárművekre gondol, ezek a masszív eszközök akár a 60-70 tonnás súlyt is elérhetik, vastag páncéllal, erős fegyverzettel rendelkeznek, alapvetően páncélvadász feladatokat lának el.

Amerikai M1A2 Abrams fő csataharckocsi.

Ezzel szemben az APC könnyű, gyors, fegyverzete nem olyan erős. Feladata kettős -be és -kijuttatni a katonákat a harcmezőről, illetve az ellenséges gyalogság elpusztítása.

Orosz BMP-3 páncélozott szállító jármű.

Mindkettő rendelkezik hatalmas hibákkal is, amelyek megoldásán hadmérnökök ezrei dolgoznak évtizedek óta. A fő harckocsik hatalmas tömegük miatt nem elég mobilak, legtöbbjük kisebb hidakon nem képes átkelni, az leszakadna alattuk.

A szállító járműveket pedig akár egy képzetlen civil is képes kilőni, ha el tud sütni egy RPG-t. A javítások, fejlesztések folyamatosan érkeznek, a kumulatív lövedékek(melyek becsapódáskor forró fémmel égetik át a páncélt) jelentette veszély szinte teljesen elhárult a reaktív páncélok megjelenésével. Itt ugyanis a folyékony fém -mely általában réz- nem jut el a páncélig, a robbanó kazetta, ami a rendszer alapja ellöki magától a becsapódó lövedéket. Viszont nem minden harckocsira szerelhető fel.

Reaktív páncél egy orosz T-72-n.

A passzív rendszer közel sem tökéletes, aktív elhárítást kell alkalmazni. Ma már működő megoldások léteznek(egyelőre csak rakéták ellen), ilyen az izraeli Trophy is. A beérkező robbanófejet a szerkezet radarral érzékeli, majd repeszeket szór az útjába, ezekbe beleütközve az felrobban.

Az izraeli Trophy-rendszer működése.

A modernebb harckocsiágyúk fejlett lövedékeinek azonban az a megoldás már nem állja útját. A leváló köpenyű nyíllövedékek hatalmas sebességük okán minden gond nélkül jutnak át a mostani aktív védelmen.

De a Trophy és társai semmik az eljövendő generációhoz képest, ami egyébként már akár pár éven belül hadrendbe állhat. Egyik majdnem kész képviselőjük az amerikai Quick Kill, ami több sikeres tesztelésen is túlesett már. Izraeli elődjéhez hasonlóan radar méri be a célpontot, az elhárítás viszont precíz. Egy objektumra -ez lehet kumulatív, tankelhárító, vagy más harckocsi lövedéke- mindösszesen egy rakéta kell csak. A mellékelt videón működés közben is megtekinthetjük a szerkezetet.

Ilyen megoldások mellett -már ha azok tökéletesen működnek- nincs szükség többé a nehéz páncélra, azaz MBT-re sem. A könnyű, gyors, páncéllal alig rendelkező harckocsiké a jövő, hiszen a fejlett lövegek ezekre is felszerelhetőek.

Az amerikai Stryker 105mm-es harckocsiágyúval felszerelt változata.

Csak persze mihez kezdjünk vele, ha az ellenség könnyedén elhárítja azt? Az okos lőszerek megjelenése, EMP bevetése, vagy a kiber-hadviselés jelentheti a megoldást. Amikor erre a szintre elér a fejlődés, valószínűleg már nem lesz szükség emberi legénységre.

Egy videojátékokon felnőtt irányító a világ túlfeléről lőheti majd ellenségét, aki ugyancsak a harcmezőtől távol ül majd egy bunker mélyén. Az egyre kisebb, vagy éppen nagyobb járművek folyamatos alakulásával sok év múlva -bár ugyanazt a feladatot végzik el- már cseppet sem hasonlítanak majd mostani elődjeikre. Nyugodtan elképzelhetünk repülő, úszó, lépegető tankokat, amelyek inkább már pusztító robotokra hasonlítanak.

A jövő harcterén nem meglepő látvány a nehéz akadályokat inkább átrepülő tank.

Ahogyan az elavult elődjét legyőző harci robot sem.

Persze a tankok evolúciója teljesen más irányt is vehet, ma még semmi sem biztos. Azaz egyvalami mégis az, a harcmező pusztító gépezeteire a jövő háborúiban is szükség lesz.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?