A NASA megtalálta a Földre veszélyes aszteroidák 93 százalékát

Sikerült feltérképezni azoknak a nagyméretű aszteroidáknak a 93 százalékát, amelyek veszélyeztethetik a Földet – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Ebbe a kategóriába 1005 méteres vagy annál nagyobb átmérőjű kisbolygók tartoznak. A NASA égbolt-feltérképező infravörös űrtávcsöve 911-et megtalált abból a 981-ből, amelynek létezését a csillagászok számításai alapján feltételezték. “Most már tudjuk, hogy a nagy többségük hol van és merre tart. Ez jelentősen csökkentette a kockázatot” – jelentette ki Amy Mainzer vezető csillagász.

Rendeld előre legújabb könyvünket!

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Régmúlt napok fénye című könyvünket itt!

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Régmúlt napok fénye

Az amerikai űrkutatók jelentősen, 44 százalékkal csökkentették a közepes (91-1005 méteres átmérőjű) aszteroidákkal kapcsolatos becslésüket. Amíg korábban úgy gondolták, hogy 35 ezer ilyen létezik, a WISE által a Földre sugárzott információk alapján ezek számát most 19.500 körülire teszik. Konkrétan azonban eddig csak 5200-nak sikerült a nyomára bukkanni. Egy közepes mérető aszteroida becsapódása képes elpusztítani egy egész metropoliszt. “Még mindig több tízezernyi olyan van belőlük, amelyet meg kell találnunk” – mondta Mainzer.

Már kapható a Bookeren, legújabb könyvünk
AZ ÉHSÉG
Rendeld meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!


A WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) műholdat 2009-ben lőtték fel, kifejezetten azzal a céllal, hogy felderítse az eddig “rejtett” aszteroidákat. A programot a NASA kaliforniai Sugárhajtás Laboratóriuma felügyeli. A WISE a több millió apró aszteroida mozgását már képtelen megfigyelni. A műholdon egyébként a közelmúltban elfogyott a hűtőfolyadék, ezért annak rendszereit hibernálták.

Kövess bennünket a facebookon is!

Forrás: nol.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?