Apokalipszis-elmélet és gyakorlat haladóknak!

Miközben hisz abban, hogy a technológia a Marsig repít minket, vagy helyettünk vezeti az autónkat, Elon Musk, a különc milliárdos továbbra is aggódik amiatt, hogy mesterséges intelligencia (AI) magában hordozz a pusztulást.Elon Musk az önmaguktól parkoló autók fő szószólója és támogatója, egyre többször tér ki hátborzongató beszédeiben arra, hogy az AI-ben rejlő sötét potenciál miatt, mind gyakrabban rázza őt ki a hideg. „A mesterséges intelligenciával megidézzük az ördögöt” – nyilatkozta Musk a MIT Repülési és Űrhajózási Minisztérium 2014-es szimpóziumán. „Mindannyian ismerjük a történetet a fickóról, a pentagramával és a szentelt vízzel, aki megpróbálja irányítani a démont, de nem sikerül neki.”

Ez Musk beszédeinek visszatérő eleme, mely egyre és egyre szörnyűbb, sötétebb színezetet kap. Júniusban a „Terminátor franchise” szellemét emlegette, mikor arról beszélt, hogy mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó cégekbe fektetett, csak hogy rajtuk tarthassa a szemét. Augusztusban megismételte aggályait egy tweetben, miszerint az „AI veszélyesebb, mint az atom.” Míg október közepén az excentrikus milliárdos félviccesen megjegyezte: a jövő spamszűrő AI-e a jövőben úgy dönthet, hogy a legjobb módja ennek, ha kiírtja az emberiséget.

Nem sokkal később már megjelent Musk retorikájában az AI ördöghöz való hasonlítása. Mégis, hogy lehet leszámolni a gonosz AI-vel, ha sem az ima, sem a szenteltvíz nem segít? Musk szerint, a gonosz elleni harc legjobb módja a kormányzati szabályzók, fékek bevezetése. „Leginkább valami szabályozás vagy felügyelet formájában, amit nemzeti vagy nemzetközi szintre kell emelni, nehogy valami óriási ostobaságot kövessünk el.”

Eric Mack a CNET munkatársa összeszedett néhány elméletet, hogyan hozhatja el a technika és az AI a világvégét. Mack-nek paradox módon éppen a Google került a célkeresztjébe, éppen azt a cég, melynek a „Ne légy gonosz!” a mottója.

1) Az email démon lecsap: Képzeld el, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne az összes leveled, fényképed a gmail-ről! Nem hangzik igazán vészesnek és ha ezzel együtt a kapcsolataid, a pénzügyi beszámolód, a jelszavaid is semmivé lesznek? Alakul?

2) Otthon, véres otthon: Ha az előző Google-apokalipszis forgatókönyve nem győzött meg, akkor vegyünk egy másik példát.  A cég januárban vette meg a szénmonoxid-, hő- és füstérzékelőket gyártó Nest (Fészek) vállalatot, 3,2 milliárd dollárért. Nem titok, a Google (és főként a GoogleX labor) hosszú távú tervei között szerepel az intelligens otthon, mely automatizált rendszereivel kívánja tökéletesen kényelmessé tenni lakásunkat. Innentől már csak egy lépés vezet afelé a rémálom felé, melyben saját otthonunk foglyai vagyunk. Akárcsak Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeiájában, HEL 9000 vörös szemével mindent lát és mindent irányít…

3) Tanulékony szörnyeteg: Az internetes óriás jelentős számú felvásárlásai között ott találjuk a DNNResearch-öt , a DeepMind-ot, a Dark Blue Lab-ot és a Vision Factory-t. Ezek a vállalatok a mesterséges neurális hálózatok létrehozásában és fejlesztésében jeleskednek. Ezek a rendszerek képesek tanulni, hangot és tárgyakat felismerni általános jellemzők alapján – ezt a képességet egészítsük ki a Google óriási adatbázisával. Kell tovább magyarázni?

4) Vasakarat: fent megismertük az apokalipszis szoftveres részét. A pusztulás anyagi részéről is gondoskodott a Google: SCHAFT Inc., Boston Dynamics, Industrial Perception, Redwood Robotics, Meka Robotics, Holomni, Bot & Dolly – a robotikával foglalkozó cégek, melyeket felvásárolt a cég.

5) Halál négy keréken: Nem túl eredeti, elismerjük. Mégis, a legkönnyebben automatizálható foglalkozás a sofőröké. Képzeljük el a sok tízmilliónyi, randalírozó járművet (Google Cart). De az is elég, ha csak „sztrájkba” kezdenek, megbénítva a közlekedést és a szállítmányozást.

forrás: cnet.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

8 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  Ez érdekes cikk.

 2. solymosgyu szerint:

  És ez a sátán mikor jön el?

 3. benyo47 szerint:

  No, látjátok?! Kellett ilyet írni?…
  Most aztán jönnek a fogós, ravasz kérdések… 🙂

 4. Vian szerint:

  Ilyenkor nem tudom hogy sírjak-e vagy nevessek , mármint a kommenten.

 5. benyo47 szerint:

  Vajh` melyikre gondoltál, ó Vian?… 🙂

 6. solymosgyu szerint:

  Én értelmes kérdést tettem fel. Mert nagyon idevág a sátán téma. És vian olvastad a jelenések könyvét?

Vélemény, hozzászólás?