A STALKER effektus

A Piknik az árokparton az egyik legjelentősebb orosz sci-fi regény, mely Borisz Sztrugackij szerint jóval népszerűbb volt külföldön, mint hazájában. Lássuk, mekkora hatása volt a fivérek regényének!

 

A Piknik az árokparton először 1977-ben jelent meg angol nyelven (Roadside Picnic címmel), Antonina W. Bouis fordításával és Theodore Sturgeon előszavával, egy kötetben a Mese a Trojkáról című regényükkel. 1978-ban jelölték John W. Campbell-díjra, melyet majdnem el is vitt (Frederik Pohl Átjárója nyert abban az évben). Több országban több díjat is sikeresen elnyert, és rengeteg országban kiadták; a legtöbb helyen átütő sikert aratott.

 

 

Népszerűsítésében nagy szerepet vállalt Tarkovszkij Sztalker című filmje, majd a később megjelenő S.T.A.L.K.E.R videojátékok. De lássuk, egész pontosan hogyan bukkan föl a Piknik az árokparton más médiumokban.

 

 

– 1979-ben jelent meg Andrej Tarkovszkij Sztalker című filmje, mely csak néhány elemet vett át az eredeti regényből.

 

A beszerezhető angol kiadások egyike.

 

– A S.T.A.L.K.E.R című 2007-ben elindult videojáték-sorozatra is nagy hatással volt a Piknik az árokparton, de inkább a Csernobilban történt katasztrófából indultak ki a készítők. A sorozaton alapuló regények sem várattak magukra sokáig. 2010-ben jelent meg Vlagyimir Vasziljev S.T.A.L.K.E.R.: Prjatki na oszevoj (’Bújócska a tengelyen’), 2011-ben pedig követte a S.T.A.L.K.E.R.: Deti duplikatora (’A duplikátor gyermekei’) című regénye. A videojáték univerzumát azóta is tágítják az orosz szerzők.

 

Vlagyimir Vasziljev egyik S.T.A.L.K.E.R regénye.

 

– A regényre utalnak a Metró 2033 játékváltozatában. Egy romos könyvtárban megtalálható a Piknik az árokparton egyik példánya. A regény írójára nagy hatást gyakoroltak Sztrugackijék.

 

– 2003-ban egy finn társulat, a Circus Maximus színdarabot készített a Piknikből Stalker címmel. 2012-ben jelent meg egy – szintén finn – független filmes csapat munkája, a Vyöhyke (Zóna), mely remekül egyensúlyozza ki a filmet, a játékot és a regényt. Korábban már írtunk róla.

 

 

– M. John Harrison rengeteget merített a Piknik az árokpartonból, mikor megírta a 2006-ban megjelent Nova Swing című regényét. Több kritikusa szerint túlságosan is látványos a másolás. A Nova Swing a Fény című regénnyel azonos világban játszódik.

 

 

– 2012-ben asztali szerepjáték is készült belőle Stalker címmel Borisz Sztrugackij engedélyével. A finn Burger Games adta ki.

–  A Guapo nevű brit progresszív rock banda 2013-as albumát History of the Visitation (’A látogatás történelme’) címmel adták ki, mely utal a Piknikre.

 

 

A fent említetteken kívül még valószínűleg rengeteg olyan film, regény vagy játék létezett, melyre hatással volt a Piknik az árokparton valamilyen formában. Éppen ezért tudunk nagyon örülni, amikor fel-felbukkan sokunk kedvenc története valamilyen formában, és újraélhetjük a Zónával és stalkerekkel közös élményeinket.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?