Akkor jó, ha fáj: A kárhozott város

Találós kérdés: melyik testvérpár ajándékozott meg minket a kezünkhöz tapadó könyvekkel? Bizony egyre gondolunk: a Sztugackij-fivérekre. Az orosz bürokrácia és elnyomás pusztítóira. Ma egyik legborúsabb könyvükről fogunk pár szót ejteni, melyet nem tudunk letenni, még akkor sem ha fáj.

Remélem, hogy nem kell bemutatnom őket senkinek. Olyan történeteket köszönhetünk munkájuknak, mint a StalkerA hétfő szombaton kezdődik vagy a Kammerer-trilógia. Ha valakinek ezek kimaradtak volna az életéből, annak tudnia kell, hogy a Sztugackij könyvek olvasásától fényesebb lesz a hajunk és még a fogunk is kifehéredik kicsit. Ha valaki nem hiszi, járjon utána. Azt mondják, hogy minél többet mosolyog az ember, annál tovább él. A BOVATKI regények bizony megmosolyogtatnak.

Igaz ,de ha az ember mindig mosolyog, az kívülről elég furcsán néz ki. Néha a kicsit, vagy nagyon kellemetlen témákat is boncolgatni kell. Legújabb magyarul megjelent regényük A kárhozott város éppen ezt teszi. Bedobja az olvasót egy különös, szinte érthetetlen világba, hogy próbáljon meg boldogulni a szálak kibogozásával. Itt senki nem fogja a kezünket, a cselekmények külső szemlélői vagyunk, mi sem értünk sokkal többet, mint a főszereplők.

A regény orosz borítója.

Mindannyian a Kísérlet résztvevői, melyet fogalmunk sincs, kik felügyelnek, egy helyen, melyről senki sem tudja, hol van. Megmagyarázhatatlan események szemtanúi leszünk. Ilyenek például a várost egyik napról a másikra elárasztó majmok és a helyét változtató vörös épület is. A „Nap” nem jár az égen, olyan mint egy hatalmas lámpa, amit ki és be lehet kapcsolni. Az emberek, ahogyan a mi világunkban is megpróbálnak alkalmazkodni, többé-kevésbé ez sikerül is nekik.

A majmok támadása.

A regény segítségével végiggondolhatjuk, milyen lenne egy zárt közösség, ahol különböző ideológiák találkoznak. Vannak itt kapitalisák, imperialisták, kommunisták, sőt még nácik is. A megértéssel nincsen gond, hiszen mindenki a másik anyanyelvén beszél, legalábbis a másik állítása szerint.

Sakkjátszma a zseniális Stratégával.

Különböző érthetetlen kalandokba keveredhet a kedves olvasó, ha kezébe veszi a regényt. Itt nincsen finomkodás, a könyv kegyetlen, rossz közérzet mellett nem ajánlott. Azonban aki kicsit szeretne elgondolkozni a világunkat mozgató erőkön, rácsodálkozna az ember rugalmasságára, annak kötelező vétel.

Erről e lehetőségről az angolok lemaradtak, mivel érthetetlen módon ott nem eddig nem jelent meg. A magyar olvasóknak szerencsére nem kell lemondaniuk a műről. És  nem is érdemes róla lemondani.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?