Amerikai radar végezhette ki az orosz szondát

Egy amerikai radar okozhatta a Mars felé indított Fobosz-Grunt orosz űrszonda vesztét – írja a Kommerszant című orosz napilap keddi számában. Véletlen, eddig példa nélküli esetről lehet szó.

A Kommerszant című orosz napilap keddi számában megjelent cikk szerint elképzelhető, hogy amerikai katonai radar okozta a Fobosz-Grunt-űrszonda meghibásodását. A cikk az orosz űripari szektor egyik illetékesére hivatkozva azt írja, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a Fobosz-Grunt elektronikáját. Ennek következtében a szonda számítógépes rendszere nem tudta beindítani a hajtóműveket, amire azért lett volna szükség, hogy az űreszköz – elhagyva a Föld körüli pályát – a vörös bolygó felé vegye az irányt.

Horváth András űrkutató-csillagász az [origo]-nak elmondta: a Földhöz közel merészkedő kisbolyókat valóban ilyen radarokkal mérik, tehát elképzelhető, hogy a Fobosz-Grunt véletlenül belekerült az egyik radar hullámsávjába. A radar által kibocsátott impulzus (amely megawattos teljesítményű volt) rövidzárlatot okozhatott a szonda elektronikájában, mindössze néhány órával a start után. Ilyen eset még nem fordult elő, és nincs olyan egyeztetés, amelynek alapján ezt el lehetett volna kerülni, mert nagyon sok rádióteleszkóp üzemel a Földön.

Horváth András elmondta: az elmúlt két hónapban semmilyen eredményt nem ért el az a vizsgálóbizottság, amely a Fobosz-Grunt meghibásodásának okát akarta kideríteni. A novemberi start után Föld körüli pályán ragadt (és vasárnap lezuhant) Fobosz-Gruntról számos felvétel készült az elmúlt hetekben, és ezek alapján a szonda jó állapotban volt: a hordozóeszköz orrvédő kúpja rendben levált róla, a napelemei telepítve voltak. A bizottság végleges jelentése hétévégre várható.

A szondát 2011 novemberében azzal a céllal indították útjára, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Naprendszer Földhöz legközelebbi bolygóját, és egy leszálló modult küldjön a Mars Phobos nevű holdjára, hogy arról talajmintát szállítson a Földre. A szonda darabjai végül a Csendes- vagy az Atlanti-óceánba zuhantak.

Film a küldetésről és a visszazuhanás valószínű módjáról

origo.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?