Anne McCaffreyre emlékezünk

Sok SFF rajongónak megvannak a maga „kapudrogjai”, melyek régen a zsánerirodalomhoz vezették őket. Van, akinek ezek Stanislaw Lem regényei, másnak Asimov Alapítvány sorozata volt, egy későbbi generációnak pedig a Star Wars vagy akár a Harry Potter, de sokunk első regényei közt ott vannak a Dragonlance vagy a Forgotten Realms regények is. Én is inkább az utóbbiak táborát erősítem, de van még egy kapudrogom, amiről épp aktuális írni is, az Anne McCaffrey Pern sárkánylovasai. Ma 5 éve, hogy az írónő eltávozott közülünk.

tumblr_m1t5g6uf0g1rnvzfwo1_500

Anne McCaffrey (1929-2011)

McCaffrey 1929. 04. 01-én született, amit szerencsés időpontnak tartott (a Tigris évében, a bárány órájában született, ami csillagok iránti érdeklődése miatt számára érdekes). A későbbi évek őt látták igazolni. Már az iskolában kiemelkedő tehetségnek tartották, hisz például első regényét latin nyelven írta, továbbá a színház világában is megmutatta tehetségét. Végül mégis az írásban találta meg a számításait. Első novellái olyan jelentős magazinokban jelentek meg, mint a The Magazin of Fantasy and Science Fiction, 1952-ben pedig a „The Lady in the Tower” Az év legjobb science fiction és fantasynovelláiba is bekerült. McCaffrey ennek révén ismerte meg Judith Merril szerkesztőt, akin keresztül a kezdő írónő eljuthatott Milford Írói Workshopjába. Itt kezdte meg későbbi sci-fi sorozatát, a Brain & Brawn Shipt a „Az éneklő hajóval” (Galaktika 56), de élete során gyakran visszatért a workshopba. Az első regénye azonban nem a Brain & Brawn Ship nyitókötete, hanem a Restoree lett 1967-ben. Saját elmondása szerint McCaffrey a regényt az 50-es és 60-as évekbeli sci-fi regények ellen írta, amik a nőket főleg magatehetetlen „kiegészítőként” ábrázolta a férfi szereplők mellett. A történet főhőse egy 24 éves könyvtáros, Sara, akit elrabol egy a milekhez tartozó idegen. Rabsága alatt a lány szörnyű fizikai és lelki bántalmazásnak van kitéve; ezek mellett próbálja megőrizni emberségét.

restoree2

“Ő tudta, hogy ember – de vajon más is?” – olvasható a Restoree borítóján

Az első regénye után kezdte meg a 23 regényt és két gyűjteményes kötetet számláló sorozatát, a Pern sárkánylovasait. A legelső kötet, a Sárkányröpte (1968) egy több kisregényből összeálló regény, ami tökéletesen bevezeti az olvasót Pern világába. A történetek alapjául szolgáló világ egy iparosodás előtti társadalmat mutat be, ahol a legnagyobb technikai fejlettséget a sárkányok jelenléte jelenti (őket az ideérkezettek tenyésztették ki, hogy fel tudják venni a harcot az égből hulló pusztító szálak ellen). Habár az alapok sci-fisebbek, a későbbiekben inkább fantasy felé halad a sorozat.

A Pernben játszódó írások már a megjelenésüket követően is nagy sikernek örvendtek. A kötet alapjául szolgáló kisregény, A sárkányfészek keres, 1968-ban elhozta McCaffrey számára a Hugo díjat, egy másik kisregény, a Sárkánylovas pedig a Nebulát. Így ő lett az első női szerző, aki elnyerte ezeket a díjakat. A későbbi kötetek közül, a Fehér sárkány volt azon SF regények egyike, amelyek felkerültek a The New York Times Bestseller listájára.

dragonsdawn-1

Michael Whelan illusztrációja

Több mint 40 éves írói pályafutása alatt McCaffrey hihetetlen életművet hozott létre. A Pern és a Brain & Brawn Ship mellett említésre méltó még a The Crystal Series vagy a The Talen Universe, ami 3 külön könyvsorozatot jelent (Talent, The Tower and Hive, The Barque Cat). Mai szemmel kicsit retrónak tűnhetnek a művei, de a kicsit poros felszín alatt megvannak azok az elemek, amelyek miatt még ma is élvezhetőek, akár a Sárkányröptét vagy a The Crystal Singert vesszük kézbe. Visszaemlékezve korábbi olvasási élményeimre, pont a korábbi sémák kikezdése, (ahogy az már az írónő első regényében is látható) és azoknak az újragondolása fogott meg, mondjuk egy standard, tolkien-i mintákat követő fantasyhez képest. Igaz, 2011-ben az írónő halálával egy fantasztikus kreatív elmét vesztettünk el, de a hatalmas és színes életmű kárpótolhat minket. Csak győzzük elolvasni!

 Hasznos linkek: 

Magyarul olvasható (Galaktika bibliográfia)

Bibliográfia (angol)

Az írónő adatlapja (Moly)

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?