Billy és az író – TERRY BISSON

Ma 73 éves a rövid történetek Hugo- és Nebula-díjas mestere.Terry Bisson, későn érő típusként, 1981-ben, 39 évesen tette első látogatását íróként a fantasztikum világába, a Wyrldmaker: A Heroic Romance (1981) egy ún. generációs űrhajó történetét mutatja be fantasztikus történetnek álcázva.

Generációs űrhajó:
A fénysebességű vagy annál lassabb űrutazás problémájára több megoldás pattant ki a sci-fi írók fejéből. A tetszhalál, az élet-csírák küldése mellett megjelent a generációs űrhajó elgondolás is, melyben a hosszú út során több generáció látja el a legénység feladatát.

A Wyrldmaker sikerét követően, 1986-ban már mint ismert szerző mutathatta  be a Talking Man-t (A Beszélő). Folyékony és lendületes elbeszélésével és a különleges történettel bekerült a sci-fi írók elitjébe.

„A Beszélő egy varázsló, egy kisebb roncstelepen él, egy hegyoldalban a Kentucky Tennessee határon. Alkatrészeket és autókat árul, fegyvereket és autókat cserél, mezőgazdasági gépeket és autókat javít, ginzenget és gyógynövényeket termeszt és 1000 font dohányföldje van, amit a lánya gondoz. Első ránézésre valahol negyven és hatvan között lehet, de ennél öregebb. Öregebb a hegyeknél. Öregebb az emberi szavaknál és melyekről azok beszélnek, öregebb a földnél, ahová leguggol, amikor üzletel, öregebb a sziklánál is.”

Bisson munkássága javát később a rövid novellák jellemezték, de megmérettette magát a Star Wars és az Alien univerzumaiban, sőt, a forgatókönyvírás területén (Johnny Mnemonic) is. Magyarul a 186. Galaktikában jelent meg A medvék felfedezik a tüzet (1990) novellája, mely megkapta a Hugo- és Nebula-díjat is. A 200. Galaktikában olvasható Bisson híres Billy-sorozatának első darabja, a Billy és a hangyák, míg a 219. magazinban egy Szuper 8-as kamerával tekinthetünk agyunk legrejtettebb zugaiba.

Boldog születésnapot Terry Bisson!

Facebook hozzászólások

You may also like...

3 hozzászólás

  1. mikropolisz szerint:

    “Nyomd le Annát!” [G153] :DDD és BSZ!

  2. Vian szerint:

    Igen…….Gyorsan megnéztem három kattintás és kész…Ráadásul a Galaktikában jelent meg.
    Igaz ha nem írod akkor utána sem nézek ezért jó a Galaktika bibliográfia.

Vélemény, hozzászólás?