Egységben az erő: közösség, függetlenség, stabilitás

A sci-fi mint műfaj tudjuk, hogy igen sok témát érint, az időutazástól a robotikán át a bioplazmáig, ám hamarosan megjelenő könyvünk a szuperállamok világába kalauzol el Bennünket.

Szuperállam az egy államok felett álló államot jelent. Az elmúlt századokban, de már korábban is, írók sokasága foglalkozott azzal, hogy mi lesz a jelenlegi államformákkal 50-100 évvel később. Nem kevesen vannak azok, akik, a szuperállamok korát látják a jövőben, ahol jelenlegi országhatáraink megszűnnek és kulturális, nyelvi, vallási vagy gazdasági tényezők eggyé kovácsolnak területeket.

A 20. század – a sci-fi világán kívül ragadt olvasók számára is- legismertebb írói, Orwell és Huxley voltak talán a században elsők, akik a szuperállam témáját boncolgatták.
Orwell az 1984-ben egy olyan világot épít fel, ahol 3 hatalom létezik:Óceánia (Brit birodalom, Nemzetközösség, USA, Latin Amerika), Eurázsia (Szovjetunió+ kontinentális EU), Keletázsia (Kína, Japán).
Ebben a disztopikus jövőképben a felügyelő állam alkalmazkodást diktál, hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel tartja féken a népet. Ha valaki az adott normák szerint deviáns, a Gondolatrendőrség kézre keríti, és máris kerül a 101 egyes szobába, ahol legnagyobb félelmeivel kerül szembe. A totalitárius államokkal abban is hasonlóságot mutat, hogy egy “láthatatlan ellenséget” állít ki, aki hol az államon belül, hol egy szomszédos államban mozog. Ezzel fenntartva azt a statikus állapotot, ami a szuperállamok között uralkodik. Készenlét és figyelem, két jellemző, mely a mindennapokat meghatározza.

(kép forrása: www.deviantart.com)

A szép új világ is hasonló vizeken mozog, ám a történet szerint csak egy szuperállam van, a Világállam, amelynek kormánya az egész bolygót irányítja. A 9 éves háború és az ezt követő nagy gazdasági széthullás odáig vezetett, hogy az új világ vezetői megpróbálták elfogadtatni ideológiájukat a Föld népességével. Ám ez a törekvés széleskörű ellenállásba ütközött (pl.: mészárlás a British múzeumnál), így a világ irányítói úgy döntöttek, hogy békésebb úton egyesítik a bolygót egy Szuperállammá. Bezáratták az összes múzeumot, a háború előtti irodalmi műveket és a fennmaradt emlékműveket is megsemmisítették (hmm, ismerős? Bradbury Fahrenheit 451…) . Az új államforma jellemzői, hogy új, egységes időszámítás van (Ford után 632-ban játszódik a történet) és az, hogy a 2 billió fős népesség kasztrendszerbe van besorolva, melynek 5 “színes” osztálya van a görög ABC első öt betűjének megfelelően.

A szuperállamiság jelenleg is aktuális téma, hisz tavaly az EU felől is felreppentek ehhez kapcsolódó pletykák. Nyáron Európa pénzügyi vezetői összeültek, hogy kidolgozzanak az adósságválságra egy megfelelő megoldási stratégiát. Egyre inkább valósszerű megoldásnak tűnik egy eddiginél sokkal szorosabb szövetségi egység létrehozása Európában. A nagyhatalmak – Nagy Britannia és Egyesült Államok- is egy központi hatalom létrehozására buzdítja Németországot, ami átvenné a hatalmat egyes országok költségvetési és pénzügyi politikája felett. A jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlan. Ha ez hosszabb távon folytatódna (Görögország, Spanyolország), a végén magával rántaná a globális gazdaságot.
Merkel szerint: -“Több Európára van szükség. Nem csupán valutaunióra, hanem közös költségvetési politikára, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra. Ez azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Brüsszelnek.”
Az eurozóna közös kormányzásának tervében tehát egy fontos kérdés van: Mennyire hajlandók egyes országok engedni szuveneritásukból? Létrejöhet-e az Egyesült Európai Államok?

Az aktuálpolitikai hírek a sci-fi rajongókra is hatással volt. A deviantart-on is sok olyan művel, rajzzal találkozhatunk, mely ebben a témában készült.

A fenti példa egy olyan jövőt fest elénk, ahol már a Mars, Vénusz, Merkúr, Jupiter és a Szaturnusz egy része is szuperállamok és szuperhatalmak által lakott területek. A Szuperhatalmak a Naprendszer irányításáért és a Föld egységesítéséért küzdenek. Időjárás befolyásoló műholdjaikat arra használják, hogy esővel öntözzék terméseiket, s elkerüljék a természeti csapásokat. Óriási földalatti erőműveket építettek, mellyel a földkéreg lemezmozgásait irányítják, így elkerülve a földfelszín fizikai megváltozását és a földrengéseket. Ezek a feltételek egy új nemzedék születését teszik lehetővé: a Galaktika 1-t.
A térképen látható területek: Atlanti Szövetség (kék), Kelet- Ázsiai Hegemónia (vörös), Eurázsiai Birodalom (sötét keki), Iszlám Szövetség (zöld), Óceáni Nemzetközösség (rózsaszín), Egyesül Dél- Amerika (sárga), Afrikai Unió (barna), Indiai Köztársaság (Lila), Csendes- óceáni Konföderáció (sötét zöld), Fiji Királyság (kékeszöld), Műveletlen földek (fehér).

Érdekes felvetésnek bizonyul, ám én előbb tudom elképzelni Észak- és Dél-Amerika együttesét szuperállamként (hisz, mint tudjuk szervezeti törekvés már van erre- OAS). Emellett kizártnak tartok egy olyan európai egyesülést, amibe Oroszország is nyakig benne van. A nagyok mellett, még É-Koreát tartom szuperállam-esélyesnek, aki meg fogja őrizni függetlenségét a Kim- dinasztia x-dik uralkodója alatt is.

Ti mit gondoltok?

Aki esetleg nagyobb lélegzetvételű véleménnyel rendelkezik, ne rejtse véka alá! Ragadjon pennát, s kerekítsen belőle egy jó kis disztopikus novellát. Várjuk írásaitokat a Galaktika Aréna oldalára!

Facebook hozzászólások

You may also like...

4 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  nem lesz olyan érdekes. A fény folytatása mikor jön ki?

 2. benyo szerint:

  “Az új államforma jellemzői, hogy új, egységes időszámítás van (Ford után 632-ban játszódik a történet) és az, hogy a 2 billió fős népesség kasztrendszerbe van besorolva,…”
  Amikor Huxley a Szép új világot írta (1930-31), a föld lakossága durván kétmilliárd fő volt. Az angolszász számnevek a nagy számok birodalmában egyes esetekben eltérnek a miénktől. A 2 billió fő kettő milliárdot, tehát tíz a kilencediken-t jelent, annyit, amennyi a mű keletkezésekor volt az emberiség létszáma…
  Az már külön érdekesség, hogy vajon el tudta-e képzelni a mai, hétmilliárd fős emberi létszámot., és annak gazdasági-társadalmi vonzatait.

  • Gavarra szerint:

   @solymosgyu:Te leszel az első, akinek szólni fogunk, ha kijön. 🙂
   @benyo: abba a mondatban, korántsem a 2 billió fős népességen van a hangsúly, sokkal inkább a kasztrendszerbe való besoroláson. Amúgy tény, hogy angol földön a 2 billió=2 milliárd.

 3. adamek62 szerint:

  “A 20. század – a sci-fi világán kívül ragadt olvasók számára is- legismertebb írói, Orwell és Huxley voltak talán a században elsők, akik a szuperállam témáját boncolgatták.”

  Lehet, hogy a legismertebbek, de nem ők ketten voltak az elsők, ugyanis Jevgenyij Zamjatyin: Mi (1905) c. kisregénye megelőzte ezeket, ráadásul ez a történet az alapja Orwell regényének, ami csak 1949-ben jelent meg!

Vélemény, hozzászólás?