Empatikus szuperhősnőről szól a Wonder Woman

A kritikusok már a film hivatalos premierje előtt dicsérték a DC legújabb hősfilmjét, a Wonder Womant, amellyel a Warner stúdió igyekezett kiküszöbölni azt a csorbát, melyet a Suicide Squad és a Batman v Superman ejtett. Míg Bruce Wayne higgadt racionalitással, a pénze és denevérkosztümje mögé bújva menti az elesetteket, addig Clark Kent Superman gúnyájában, afféle istenként küzd a gonosz ellen. Most megjött Diana Prince saját sztorija, aki tényleg egy isten, a képregények történetének egyik legrégebbi hősnője. De miért is nagy dolog, hogy elkészült a Wonder Woman film?

Azért, mert végre egy olyan hőst kaptunk, aki nem csak az emberfeletti erejére támaszkodik, amikor a világ jobbá tételén dolgozik, hanem az empátiáját is beveti. Fontos eleme ez a Wonder Woman filmnek, hiszen a főszereplő egy nő, aki sokszor az érzelmeire támaszkodik, elviszik az indulatai a csatában, ugyanakkor ez jelenti a legfőbb erősségét is. A DC filmje a varázslók után behozza a filmes univerzumába a görög isteneket és az amazonokat is, mellyel megkapjuk a képregénygyár első olyan mozis alkotását, mely eposzi elemekkel vegyíti az első világháborút. A történet szerint ugyanis az amazonok nyugodalomban éldegélnek Themyscira szigetén, amikor egy balszerencsés napon egy kém, Steve Trevor zuhan bele a tengerbe repülőjével, csőstöl hozva magával a bajt.

wonder-kritika2

Innentől veszi kezdetét a Wonder Woman akciódús része, habár a kemény nőkkel teli sziget is megkapó, jól sikerült vizuálisan is a másik világ ábrázolása. A DC filmek esetében sokszor felhozzák, hogy nincsen bennük elég humor, a Suicide Squad erőltetettsége után most tényleg ülnek a poénok, amelyek jó része arra épül, hogy Diana nem tudja, mire való az óra, hogy a nők elnyomott helyzete és a katonai főnökök balféksége mennyire összezavarja az amazont. A Wonder Woman nagy erőssége, hogy jól kezeli az akciójeleneteket, amikor a főhősnő lezúz egy fél templomot, az nagyon működik, illetve szerencsére visszahozták a karakter témáját a Batman v Supermanből… és az a szám bizony itt is passzol.

A Wonder Woman emellett mitológiát épít a több mint 2 órás játékidejében, hiszen az emberek nem hisznek az istenekben, főleg az első világháború idején nem. A főgonosz ellenben meglepetéssel tud hatni, ami óriási pozitívum. Vicces még, hogy a Wonder Woman jobb Suicide Squad tudott lenni, mint a Suicide Squad maga, hiszen itt is hasonló elemekkel dolgozik a film egy ponton, össze kell szedni egy fura csapatot, egy veszélyes küldetésre, és a visszatérés onnan több mint kérdéses. A DC ezzel a filmmel eltalálta a helyes irányt és remélhetőleg a Justice League is hasonló vonalon halad tovább, habár Themyscirától eltekintve a Wonder Woman illeszkedik az eddigi filmek hagyományaihoz, azaz szürke képi világgal operál.

wonder-kritika3

Legutoljára a Mátrix volt olyan film, mely ügyesen használta a bullet time jeleneteket, de a jó fényképezés miatt a Wonder Womannek is jól állt ez. A főszereplő rengeteg kritikát kapott, főleg a nézőktől, hogy nem elég izmos, illetve azt is felrótták Gal Gadot-nak, hogy nincs benne annyi nőiesség, hogy Dianát eljátssza, a károgók azonban nagyot tévedtek. A színésznő erre a szerepre született nagyjából, látszik, hogy érzi a karaktert és habár Gadot korábban a Halálos iramban filmekben is feltűnt, itt túl tudott lépni azon a 2D-s hozzáálláson, amit azok a blockbusterek képviselnek. Gondolunk itt arra, hogy a nőket csak a kirakatban képzelik el, vizuális kiegészítőként, de ez a hiba nem csak holmi autóversenyzős filmeknek róható fel, hanem magának a sci-fi zsánernek is.

Wonder Woman karaktere ellenben mély, szimpatikus és az első világháború borzalmai közepette is igyekszik segíteni mindenkin, aki bajba jutott. Mondhatni, hogy a karakternek lelke van, de ez a DC legújabb filmjére is igaz, melyben annak ellenére, hogy női karakterek viszik a hátukon a sztorit, a férfi szereplők se szorulnak a háttérbe. A filmnek sikerült eltalálnia az egyensúlyt, hogy többféle hőst is bemutasson, így lehet szimpatizálni Chris Pine-nal is például, aki igaz, hogy nem rendelkezik szupererőkkel, mégis megment egy csomó életet.

wonder-kritika5

Fontos kiemelni, hogy a Wonder Woman eredetfilm, de sokkal jobban működik és sokkal súlyosabb a hangvétele, mint a Marveles “karakterfelvezetőknek”. Mindemellett most már a DC és a Warner belátta, hogy néhány poén is elfér egy ilyen hőseposzban, csak arra kell odafigyelni, hogy okos legyen az írás, és ne olyan szinten mozogjunk, mint a Suicide Squad, ahol az a legnagyobb vicc, hogy helyenként kilóg Harley Quinn bugyija. A Wonder Woman kötelező néznivaló lett, igazi feminista alkotás, ugyanakkor nem elvakultan az, hanem belátja, hogy a nemek között balansznak kell lennie és akkor talán nem égetjük fel a világot (újra). Értékelés: 8/10

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?