Megérkezett a Bíborhegy (Crimson Peak) második trailere

Megjelent az interneten Guillermo del Toro új, gótikus/természetfölötti thrillerének második előzetese. Érdekesség, hogy az előzetest pont Daphne du Maurier születésnapjára időzítették, akiről del Toro még korábban azt nyilatkozta, a script megírásakor nagyban hatott rá az írónő Rebeka (A Manderley-ház asszonya) című regénye.

A történet főhőse egy fiatal lány (Mia Wasikowska), aki beleszeret egy elbűvölő idegenbe (Tom Hiddleston), hozzámegy feleségül, majd, mire észbe kap, egy zavarba ejtő és rejtélyes családi dráma kellős közepén találja magát, ahol nem feltétlenül a fura sógornő (Jessica Chastain) a legrosszabb, akitől tartania kell. Ugyanis a ház él; lélegzik, vérzik… és mindenre emlékszik. Az újdonsült férj és húga pedig mindent elkövetnek, hogy életben tartsák őseik örökségét.

Hát ez egyelőre nem valami sok. Igaz, a rendező, amíg csak tehette, maga sem árult el sokat a készülő alkotásról, melyet máris úgy emlegetnek, hogy pályájának mesterműve, ami így, lássuk be, elsőre elég merész kijelentés, tekintve, hogy már jó pár gyöngyszemet letett az asztalra, hogy csak A faun labirintusát, vagy az Ördöggerincet említsük. Nemrégiben del Toro mégis nyilatkozott a Crimson Peak-ről és a következőket mondta:

,,Ez nem Downton Abbey. A filmben szereplő hatalmas ház tulajdonképp nem más a hanyatló amerikai arisztokrácia szimbóluma. Fokozatosan lesz az enyészeté, s hullik darabjaira. Olyan, mint egy élő organizmus. Ott terpeszkedik egy nagy mező közepén és közben folyamatosan rothad.”

Del Toro ahol csak tehette, messziről elkerülte a CGI használatát. Nyilván a kísértetek (Doug Jones és Javier Botet) megjelenítésekor szükség volt rá, de magát a házat tényleg felépítették, és igyekeztek korhűen, autentikusan berendezni. A rendező forgatás vége felé meg is jegyezte, hogy vérzik a szíve, hogy mindezt egyszer majd szét kell szedniük.

Del Toro inspiriációi közt szerepel a már fent említett Daphne du Maurier művén kívül Charlotte Brontë Jane Eyre című regénye, és persze sok más hasonlú alkotás, melynek hőse egy ártatlan lány, aki besétál egy jóképű, rejtélyes idegen félelmetes kastélyába és rálel annak titkára. De ott van még J. Sheridan Le Fanu Uncle Silas-a (ez del Toro kedvence), Horace Walpole The Castle of Otranto-ja, vagy épp Ann Radcliffe munkái, de a rendező mindet részletesen áttanulmányozta, hogy a vérévé váljon a műfaj. És persze, hogy a filmeket se hagyjuk ki, ott volt Mario Bava Technicolor című műve, melynek atmoszférája nagy hatással volt a rendezőre. Mindent összevetve, az lebegett del Toro szeme előtt, hogy megalkossa sajátos és egyedi Gótikus Románcát.

A film nagy valószínűséggel a legmagasabb korhatár-besorolást fogja kapni, ugyanis, ahogy del Toro fogalmazott: szexis lesz, bizarr és persze erőszakos. Stephen King-et és fiát, Joe Hill-t nemrégiben az a szerencse érte, hogy részt vehettek a film premier előtti, zártkörű vetítésén és mindketten lelkendezve nyilatkoztak róla a twitteren.

A főbb szerepekben: Tom Hiddleston (Thor-filmek, Bosszúállók), Jessica Chastain (Csillagok között), Mia Wasikowska, Charlie Hunnam és Jim Beaver.
A film zenéjét az a Fernando Velázquez szerzi, aki már bizonyított a Mama és Az árvaház című horrorfilmeknél.
Magyar premier: 2015. október 15.

Bósa Diána

Linkek
Hivatalos honlap

Facebook hozzászólások

heretique

,,Beyond the mist is Malkuth: the Kingdom. But it does not exist unless you make it so. It becomes as you create it. If you dare to walk into the mist, then you will build a world or you will cease to exist entirely. And you can do this thing." (Neil Gaiman - The Return of the Thin White Duke)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?