Filmes toplista 2015

Ismét eltelt egy év (jó gyorsan), és ilyenkor mindenki összegzi az elmúlt esztendőt, ki-ki a maga módján. Így a Galaktika.hu szerkesztői is úgy érezték, ideje számot adni a 2015-ben mozikba került SF filmekről. Két toplistát hoztunk létre: az egyikben az idei év legjobban sikerült alkotásairól beszélünk, a másikban pedig azokról a művekről, amik enyhén szólva is borzasztóan sikerültek.

Nézzük hát az első listát:

  1. Bosszúállók: Ultron Kora

avengers 2 poster

A Marvel filmes univerzuma sokszor hagy némi kívánni valót maga után, azonban idén sikerült a Bosszúállók folytatásával magasra tenni a mércét. Végre megismerhettük hőseink igazán emberi oldalát, ami hozzásegíti a nézőt ahhoz, hogy kerek képet kaphasson kedvenc jótevőiről. A CGI végig lehengerlően látványos, és nem utolsó sorban az aktuális főgonosz, Ultron is mélységet kapott, ami a Marvel filmeknél egyáltalán nem általános formula.

 

  1. Mad Max: A harag útja

mad max poster

George Miller a 80-as években filmkultuszt teremtett a Mad Max filmekkel, és most sem hagyta cserben a nézőket. A poszt-apokaliptikus ausztrál tájakon a benzingőzös akció-mozi egy pillanatra sem hagyja szárazon a szemet. Az atmoszféra egy pillanat alatt magával rántja a nézőt, a színészek remekül hozzák a szerepeket, de leginkább a látvány az, ami az egész filmet emlékezetessé teszi. Igyekeztek a lehető legtöbb mutatványt, robbanást és autót a valóságban is megkreálni, és a CGI-t csak olyan helyeken alkalmazni, ahol ténylegesen is szükség van rá. Igazi mestermű.

 

  1. Ex Machina

ex-machina

Kicsit kilóg a sorból, hiszen nem volt igazán hype-olva, és még csak nem is blockbuster moziról van szó. Az Ex Machina egy vérbeli sci-fi kamaradráma, ami megmutatja: kevés szereplővel is lehet kompetens, sokatmondó és maradandó filmet készíteni 2015-ben. A témája igenis aktuális, a mesterséges intelligencia létjogosultságának boncolgatása a nézőt is gondolkodásra bírja.

 

  1. Mentőexpedíció

the martian

Az Andy Weir könyvéből adaptált, Ridley Scott által rendezett Mentőexpedíció instant kasszasiker lett. Matt Damon-t ismét meg kell menteni – ezúttal a Marson ragadt. Egyszerre tudományos, és laza, az űrhajózási fizika nem is szájbarágós, és nem tankönyv-szerű. Az izgalom tökéletesen lett vegyítve a humorral, aminek sikerül a még vicces keretek között maradnia, és ettől lesz fogyasztható mindenki számára. Egyaránt megtalálja a szórakozást benne a hardcore sci-fi rajongó, s az is, ki egyáltalán nem is szereti a tudományos fantasztikumot. Egyszerre olyan, mint a Számkivetett, vegyítve a Gravitációval, afféle futurisztikus robinzonád történet.

 

  1. Star Wars: Az ébredő Erő

SWVII

Hosszú éveken át várt sok millió néző e filmre. Igazán megosztó mozira sikeredett, de a Galaktika.hu szerkesztői egyetértettek abban, ha az Új remény remake-je is lett, annak tökéletes. A nosztalgia és rajongó faktor a tetőfokára hágott, az ismerős arcok és az új generáció is a lehető legjobban vegyültek az év legjobban várt sci-fi mozijában. A látványvilág, a zenék, a hangulat egyaránt a hamisítatlan Csillagok háborúja érzetet keltette, és hiába a sok hibaként felróható kritika, nekünk akkor is a toplista előkelő helyét kapta.

Ezzel megvoltak az év legjobban sikerült SF filmjei, de lássuk, kik kaptak helyet a legutolsó helyeken.

  1. A Beavatott 2: A lázadó

insurgent

A fiatal felnőtt filmek manapság egyre jelentősebbek és egyre nagyobb rajongótáboruk van, aminek koronázatlan királya az Éhezők viadala széria. Ennek mintájára ontja magából Hollywood a hasonló mozikat, sajnos egyre rosszabb minőségben. A lázadó alapkoncepciójával nem is lenne baj, ha a karakterek nem lennének totálisan üres héjak, és maga a film nem lenne nagyon bután felépítve. A kreativitás írmagját sem mutatja, így nagyon nehéz izgulni a főhősökért.

  1. Az Útvesztő 2: Tűzpróba

maze runner 2

Szintén egy disztopikus környezet, szintén fiatal felnőtteknek szóló film, szintén üres szereplők. Gyakorlatilag e film a Beavatott hasonszőrű mostohatestvére.

  1. Jurassic World

jurassic world

Az Olvasó most kicsit felkaphatja a fejét, miért is szerepelhet ezen a listán a Jurassic World. Sokat vártunk erre a mozira is, ám nem voltak hatalmas elvárásaink vele szemben. Mindenből nagyobbat akartak a készítők, és ez a filmben is érződik. Ráadásul úgy, hogy még utalnak is arra, hogy a nézőnek már nem számít, egy folytatás jó legyen, csupán legyen nagyobb, látványosabb és akkor nincs probléma. Ez valóban így érződik a Jurassic World-ben is, még Chris Pratt játéka sem tudja igazán megmenteni a nézőt az unalomtól és a semmitmondó sztoritól.

  1. Fantasztikus Négyes

fantastic four

A Marvel az elmúlt néhány év alatt ontotta magából a nagyobbnál nagyobb volumenű mozikat. Volt, ami sikeresebb volt, akadt olyan is, ami kevésbé, de nagyjából mindegyik film, ha egyszeri alkalomra is, de nézhető volt. A Fantasztikus Négyes hánytatott sorsát azonban nem mentették meg. Újrapróbálkoztak a szintén sikertelen elődjével, de egyszerűen képtelenek értelmes filmet kiadni a kezük közül. Az alapanyaggal lenne gond? Kétlem, hiszen a képregények, sőt még a Fantasztikus Négyes rajzfilmsorozat is szórakoztató. A reboot azonban minden szempontból botrányosan rosszra sikerült, sok is lenne felsorolni hibáit.

  1. Jupiter Felemelkedése

jupiter ascending

Elérkeztünk a lista legaljához, a feketeleveshez. A Jupiter felemelkedése című „alkotás” szó szerint az év legrosszabb filmje titulust is megkaphatná. Nem csak műfaját tekintve (azért különösen jár a fekete pont), hanem úgy egyáltalán. A történet egyszerű, felszínes és buta. A szereplők a végletekig leegyszerűsített papírfigurák, akiknek nincsenek önálló gondolatai. A látványt nem lehet kiemelni, hiszen Hollywood-ban szinte bármelyik stúdió képes ilyen speciális effekteket alkalmazni. Az összes cselekményszál kidolgozatlan, a karaktereknek nulla mélységük van, minden csak oda van csapva, és e mellé társul a lehetetlen unalom. Kérjük vissza az elvesztegetett két órát az életünkből!

Kapcsolódó linkek:
2015-ös SF premierek
Értékeld a 2015-ös könyveinket és nyerj!

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?