Galaktikus zseblámpát küldünk a Holdra

Mielőtt 2018-ban elindulna a NASA első Mars-missziója, az űrügynökség szeretne megbizonyosodni róla, hogy új űrhajója képes odajutni – egyelőre emberek nélkül. Így legénység helyett ez a küldetés 13 tudományos projekthez szükséges felszerelést juttatna célba. Bár a Space Launch System célja a Mars, rakománya egy részét útközben engedi útjára – az egyik eszköz egy aszteroidát vesz célba, néhány a Holdat, mások pedig az űr mélyébe hatolnak.

Van köztük egy lézeres berendezés is, a „galaktikus zseblámpa”, ami Hold körüli pályára áll, hogy így vizet kutasson rajta. Hiszen egy nap szükségünk lehet rá.

“Egy jövőbeli misszió során helyben kellene majd élelmet termelnünk “– mondta Jitendra Joshi, a NASA Advanced Exploration System vezetője. – „Ez a térkép segíteni tudna abban, hogy megtaláljuk a megfelelő helyeket.”

A „napvitorla-misszió” keretében az NEA (Near Earth Asteroid) Scout elnevezésű űrjármű az 1991BG aszteroidához fog repülni és fölötte lebegni, hogy megfigyelje, továbbá fotókat és adatokat küldjön a Földre.  A Lunar Icecube projekt során holdbéli jeget keresnek majd,  térképező berendezések fogják vizsgálni a holdfelszínt és az árnyékba boruló területeket, de egy űridőjárást figyelő állomást is telepítenek és a sugárzást is mérik majd.

Az említett projekteken kívül még hat kiadó hely van az űrhajón. Ezek közül hármat más űrügynökségnek tartanak fenn, de van még további három, amiket civil kutatók nyerhetnek el a NASA Cube Quest Challengen keresztül.

Habár úgy tűnik, hogy ezeknek a misszióknak más-más a céljuk, valami összeköti őket: előkészítik az űrbéli életünket. Mégpedig oly módon, hogy segítenek megtalálni a számunkra használható, értékes területeket (víz, jó táptalaj) és elkerülni  a ránk leselkedő veszélyforrásokat (sugárzás, időjárás). Hiszen nem elég eljutni a Marsra – mire odaérünk, azt is ki kéne találni, hogyan tudunk túlélni, sőt élni az űrben.

Forrás: Gizmodo

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?