Rakéta utógondozás

Hihetetlen látvány, ahogy a A SpaceX cég Falcon rakéta hatalmas lángcsóván leereszkedik, majd egy végső fékezés után elegánsan leszáll a Floridai landolási térre, vagy a tengeren úszó platformra. Az ötvene évek sci-fi filmjei óta erre várunk, hogy a rakéták így tudjanak landolni.

Most már teljesen természetes a startok közvetítése élőben az interneten, több kameraállásból is követni lehet az eseményeket, a monitoron olvasható az összes fontosabb adat.

Mostanáig ott volt a nagy kérdés, mi történik a rakétával a visszaérkezés után. Szerencsénkre most már erről is készültek videók.

De olyan könnyedén mozog a rakéta, hogy nehéz érzékelni valós méreteit, pedig sokkal nagyobbak, mint ahogy elsőre látszik. Érdemes a videókon az embereket figyelni, mennyire eltörpülnek a rakéta mellett.

Miután a rakéta leereszkedik a platformra, kitámasztja magát a lábaival. Ekkor a legénység visszatér az uszályra – biztonsági okokból a leszállás közben senki nem tartózkodhat a fedélzeten –  és rögzítik a rakétát. Egy vontatóhajóra csatolják a platformot – amely gyakorlatilag egy speciális uszály – és bevontatják a kikötőbe.

Ezen a videón az látható, amikor a rakétát bevontatják a floridai kikötőbe.

Kikötés után egy daru emeli át a szárazföldre, és ráhelyezi egy mozgó platformra.

Újonc a világűrben

Ez a videó megmutatja, micsoda logisztikai kihívás a rakéta országúti szállítása.

És végül a legizgalmasabb videó, hogyan is néz ki a landolás a rakétáról.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...