GFK 300. könyvajánló

Németh Attila, irodalmi szerkesztő soraival indul a Galaktika Fantasztikus Könyvek 300. kiadása, a GFK 300., mely előszavában a könyv megjelenésének útját meséli el. Valóban, háromszáz kötetet kiadni nem lehet csak úgy, ahhoz idő kell  és fáradtságot nem tűrő munka. De mint minden munka, végül ez is gyümölcsöt hozott, egy izgalmas novellagyűjtemény formájában.

A könyv borítója remekül fest, be is válogatták a mandiner.sci-fi.hu borítómustra versenyébe, Michael Walden – Eshtar című regényének címlapjával együtt.

Az antológiában huszonnégy írás szerepel, huszonöt szerző tollából, a lehető legkülönbözőbb témákban. Mivel az SF egy igencsak széles spektrumú műfaj, nem is csoda, hogy megannyi érdekes, elgondolkodtató alkotás szórakoztatja az olvasókat a GFK 300. lapjain. A huszonöt szerző közül tizenkettő magyar, így az egy külföldi–egy hazai váltakozásban lehet olvasni az elbeszéléseket.

Kronológiailag is hatalmas időszakot foglal magában a háromszázadik, hiszen egészen a hatvanas évektől napjainkig megjelenő novellák tarkítják a lapokat. Mindegyik írás más és más témákat boncolgat, az időutazástól kezdve a térdimenziók törésén át egészen mutánsokig. A szerzők közül nem érdemes csupán néhányat kiemelni, mert gyakorlatilag az összes beválogatott SF író nem csekély hírnévre tett szert az elmúlt évek (évtizedek) során.

A történetek izgalmasak, fordulatosak, azonban akad egy–két olyan novella is, mely megértéséhez lehet kétszer is el kell majd olvasnunk azt. Előfordulnak olyan filozófiai ihletésű elbeszélések is, melyek nem kimondottan cselekményközpontúak, mindinkább egy adott kérdéskört igyekeznek – általában humorosan – megfogalmazni.

Összegezve a GFK 300. egy kreatív antológia, melyben a múlt, a jelen, s a jövő egyaránt szerepel, híres magyar, illetve külföldi írók, költők tollából. Egészen biztos, hogy minden sci-fi rajongónak akad a novellák között olyan, amely új kedvence lesz, amelyben megtalálja magát, vagy épp a mű végén hangos „ez igen!” felkiáltással nyugtázza a történet relevanciáját.

Március kilencedikén a közönség közösen ünnepelte a Galaktikával a kötet megjelenését, erről korábban itt írtunk.

 

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

1 Response

 1. Turai Jenő szerint:

  Tisztelt Szerkesztők!
  Éppen a mai napon fejeztem be az antológia olvasását.
  Minden tiszteletem és megbecsülésem a szerkesztőké és a kiadóé. Ez jó mulatság, férfi munka volt! – mondotta valamikor az egyik neves költőnk. Én azért hozzátenném, hogy a jó mulatság az kemény munkát jelentett.
  Az olvasói véleményem viszont nem ennyire sikeres. Nevek és címek nélküli véleményem az, hogy több novella és elbeszélés se nem SF, se nem F. Sőt! Szerintem még a beválogatás sem volt szerencsés a 24 írás közé.
  Természetesen ez az én egyéni véleményem. Lehet, hogy ennyire sötét az elképzelt jelen és a jövő?
  Remélhetőleg a következő kiadványról jobb véleményt fogok írni!
  Üdvözlettel:
  Turai Jenő

Vélemény, hozzászólás?