Hókuszpókusz és abrakadabra, avagy "Merlin szakállára, ez egy kentaur!" I.rész

Jövőheti könyvmegjelenésünk kapcsán időszerűnek véltük összegyűjteni az irodalom leghíresebb mágusait- boszorkányait, így bejegyzésünk nem kisebb hókuszpókuszra törekszik, mint hogy ezt a célt beteljesítse.
S Kik a mágusok? Kik azok a mágiahasználók, akik kiemelkednek a varázskotyvalékok fortyogó üstjének zöld gőzéből? Olvassatok tovább, perceken belül minden kiderül!

Maga a fogalom-“szakma” meghatározásához Sztrugackij testvérek segítségét kérjük: “Lelke mélyén minden ember mágus, de csak akkor válik azzá, amikor kevesebbet kezd gondolkozni önmagáról és többet másokról, amikor a munka érdekesebb lesz számára, mint a szó régi értelmében vett szórakozás. “ (A hétfő szombaton kezdődik)

Istari:

Öregember alakba született Maia lelkek, akiknek fő küldetésük Középfölde népeinek megsegítése, és Szauron felemelkedésének megakadályozása. Erőteljesek és lassabban öregednek. Emberi formájuk ellenére sokkal nagyobb fizikai és mentális erővel rendelkeznek, varázserejük a mágikus botukban összpontosul. Minden Istarinak van saját színe és rangja a Tanácsban. Fehér Szarumán a legidősebb, Szürke Gandalf a második. A többi Istari: Radagast a Barna, és a Kék Varázslók, akik keleten laknak.

– Szarumán (Curunir): fehér varázsló, később Sokszínű Szarumán, miután Szauron gonosz hatalma megfertőzte. Jelképe: Fehér kéz. Központja: Vasudvard. Az itt található palantíron keresztül kapcsolatba lépett a Sötét Nagyúrral, aki átvette felette az uralmat. Így a kezdetben Rohan barátból – Vasudvard teljes jogú uraként- akadályozta annak védelmét. Parancsára Kígyónyelvű Gríma Théoden, a rohani király bizalmába férkőzött, aki a király unokaöccsét, Éomert száműzte.
Szaruman azzal hitegette Grímát, hogy ha segít neki Nyugatvég felprédálásában, megkaphatja Éowynt, a király unokahúgát. Gríma már korábban is szemet vetett a lányra, de mivel Théoden udvarmestere volt, nyugton kellett maradnia.
Mindeközben megerősítette Vasudvardot és védelmére gonosz embereket és orkokat gyűjtött, akik parancsára fosztogatni kezdték a Fangorn-erdőt, hogy fáit a fegyverkohók fűtőanyagának felhasználják. Egyúttal kémkedni kezdett Gandalf után, ügynököket tartott Bríben és a Megyében.

Árulása akkor lepleződött le, amikor a jóhiszemű Radagastot eszközként használva, 3018. július 10-ére Vasudvardba csalta Gandalfot, beavatta azon tervébe, hogy színleg csatlakozni kíván Szauronhoz (mert véleménye szerint fegyverrel nem győzhető le); ugyanakkor feltárta előtte, hogy igényt tart a Középfölde feletti uralomra és az Egy Gyűrűre. Bár Gandalfot azzal kecsegtette, hogy osztozik vele az uralomban és a Gyűrűn, a szürke mágus nemet mondott e tervekre, mert tudta, hogy mögöttük Szarumán eluralkodó félelme bújik meg Szaurontól s ugyanakkor önző hatalomvágya is. Szarumán, aki ekkoriban “változtatta meg” nevét is Fehérről Sokszínűre, ezután börtönbe vetette Gandalfot, ahonnan az Radagast és Szélura Gwaihir segítségével nem sokkal később megszökött.

– Gandalf (Olórin): szürke varázsló
Miután egy balrog keze által meghal, Gandald újjászületik: Fehér Gandalffá.
Több neve is ismert: Mithrandir (elf), Tharkun (törp)

– Aiwendil (Radagast): barna varázsló
A természet kedvelője, nem játszik fontos szerepet a Gyűrűháborúban, kivéve, mikor a Nagy Sasok elmennek Gandalfért Orthancba.

– Alatar és Pallando: kék varázslók, pontos nevüket nem tudjuk.

Szarumánt Gríma ölte meg a Bywateri csatában, Gandalf pedig visszatért a Halhatatlanok Földjére (Valinorba).
Habár a másik háromról nincs pontos információnk, a feltételezések szerint Radagast Közélpföldén maradt még egy jó ideig, míg a Kékek Keleten tűntek el az ismeretlenségbe.

Albus Dumbledore:

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója és a Főnix Rendjének vezetője. Egy ideig a Wizengamot – a Varázslók legfőbb bíróságának- főmágusa is. Keresztneve, az Albus latin szó, jelentése: „fehér”, „tiszta”.
Dumbledore a legerősebb varázslók egyike a világon, de rendkívüli erejét szinte sohasem használja fel, jóakaratú és hóbortos, a jó mágusok archetípusát testesíti meg. A vélekedések szerint ő az egyetlen varázsló, akitől Voldemort nagyúr valaha is félt.

Nem épp átlagos mágiaűző, hobbijai közt kamarazenélés és kuglizás is megtalálható. Nagy zenerajongó, és édességkedvelő, így utóbbiak neveit gyakran használja jelszóként az irodáját őrző kőszörnyekhez. Félhold alakú szemüvege mögül bölcselkedik, és humorizál, talán nem is csodálkozunk ha a térdén levő heget a teljes londoni metróhálózat térképéhez hasonlítja.
Modern, felvilágosult gondolatai vannak a vér tisztaságával kapcsolatban csakúgy, mint a muglik, félemberek és nem emberek jogait illetően – minden emberi lényt egyenlőnek tekint, és legfontosabb értéknek és erőnek a szeretetet tartja. Azt vallja, hogy „a döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, kik is vagyunk valójában”.

Zsenialitása és elszigeteltsége okozta életének tragédiáját: amikor 17 évesen találkozott egy vele közel egyenlő képességű varázslóval, Gellert Grindenwalddal, annyira elragadták a nagyszabású tervek a varázslótársadalom megreformálásáról, hogy elhanyagolta családját, és nem vette észre újdonsült barátja gonosz hajlamait. Ez végül húga, Ariana halálát okozta, Dumbledore pedig soha nem tudott megbocsátani magának. A tragédia azonban önismeretre ébresztette Dumbledore-t, és jobb emberré tette.

Leggyakrabban használatos fegyvere a tűz: a Voldemort elleni párbaj során lángkötelet használt; a kis Tom Denemnek varázslói képességeit a gyerek szekrényének felgyújtásával bizonyította; a barlangban szintén tűz segítségével tartotta távol az inferusokat.Képes gubraithai tűz (soha ki nem alvó varázstűz) megidézésére. Patrónusának alakja és egyetlen háziállata is egy főnix, amely visszatérő szimbólum a könyvekben.

Életében fontos szerepet játszanak az emlékek; egyrészt fegyverként használja őket, másfelől információkat szerez belőlük. A merengő segítségével mutatja be Harrynek Tom Denem gyermekkorát, illetve a horcruxokról szerzett információt is.

Képes láthatatlanná tévő köpeny használata nélkül is láthatatlanná válni, és valószínűleg képes átlátni az ilyen köpenyeken. Dumbledore igen gyakorlott legilimentor és okklumentor (vagyis képes a „gondolatolvasásra”, és a „gondolatolvasók” kizárására), ez a tudomány is csak a kivételes varázslók sajátja.
Mindemellett a nyelvek embere:  sok más lény nyelvét beszéli, például a sellőkét és a koboldokét.

Voldemort Nagyúr:

Mardekár Malazár utódja, mindenidők legerősebb sötét varázslója. Félvér: egy mugli apától és egy varázsló anyától született, akiknek kapcsolata egy szerelmi bájitalon alapult. Anyja halála után egy londoni árvaházban nevelkedett, ahol előszeretettel próbálgatta erejét társai megfélemlítésére, kínzására. Erőszakos hajlamai akkor is megmutatkoztak, mikor Dumbledore személyesen kereste fel, mert hogy felvételt nyert a Roxfortba. Mardekár házba való bekerülésén már meg sem lepődünk, érdeklődését a fekete mágia iránt tanárai előtt titokban tartotta. Tanulóévei alatt kinyitotta a Titkok Kamráját, ahonnan a baziliszkusz kiszabadult és egy diákot megölt (későbbi Hisztis Myrtle), ám egy okos csellel elintézte, hogy Hagridot tartsák érte felelősnek. Tanulmányai befejeztével hat horcruxot hozott létre lelkéből, ám, nem számolt azzal, hogy a kis Harry Potter megtámadása közben egy rész a kisfiúba is “átáramlik”.

Származásával ellentétben a tisztavérűeket előnyben részesíti (irigyli). Tud párszaszóul, legilimentor és okklumentor is egyben. Ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Roxfort legtehetségesebb diákjából egy hihetetlen erős, intelligens és könyörtelen varázsló váljék. Legnagyobb gyengesége, hogy képtelen a szeretetre, illetve nem tud megbízni másokban.

A horcruxok elkészítése után emberi alakját szinte teljesen elvesztette: krétafehér bőre, koponyaszerű arca, kígyószerű orrlyukai, vörös szemei és hosszú ujjai lettek. Félelmet és rettegést váltott ki az emberekben, ezért általában csak “Tudodki”, “tudjukki”, “Ő, akit nem nevezünk nevén” neveken emlegették. Pozitív megjelenésén a Halálfalók se igen segítettek (bár tény, hogy ez nem is volt sose a kitűzött célok közt), akiknek vezére volt.

Merlin Ambrosius (Merlinus, Marzin, Myrddyn):

Merlin földi anyától és démonapától, méghozzá egy inkubustól származik. Merlint sebtében megkeresztelték, így nem örökölte apja ördögi oldalát, de természetfeletti ereje megmaradt. Merlin a legendák szerint Arthur király és a legendás uralkodó édesapja, Uther Pendragon tanácsadója és gyóntatója volt.
Az ő közbenjárásaval születhetett meg Arthur, hisz a király úgy ejtette teherbe kedvesét, hogy Merlin, a varázsló segítségével felöltötte a férj alakját és így jutott a hálószobába. A trükk azért nem derült ki, mert Igraine hercegné épp férje visszatértét várta -akivel a kor szokásainak megfelelően korábban még nem látott élőben. Ebből a nászból született Arthur.

A megszületett csecsemőt aztán Merlin kicsempészte Tintagel várából, majd biztonságban és titokban nevelte fel, elrejtve őt az ellenség elől. A varázsló Arthur személyes mentora volt, ám mindeközben a királlyal kötött megállapodást is szem előtt tartotta: Arthur semmit nem tudhat származásáról, egészen Uther  haláláig.
Időközben a király megkérte Merlint, hogy tervezzen egy olyan asztalt, melyet százötven lovag ülhet körül, s mely „kerek, mint a világ”.
A bölcs varázsló építtetett egy csodálatos erődöt (Camelot) az uralkodó számára, és abban helyezte el a nevezetes Kerek Asztalt. Ennek az asztalnak több rendeltetése is volt: megelőzte a veszekedést, a kerek világot szimbolizálta, s közepén a Grállal felidézte az utolsó vacsorát. Amikor Uther Pendragon meghalt, a Kerek Asztal lovagjai tanácstalanok voltak, ki kövesse őt a trónon. Merlinhez fordultak tanácsért, aki elárulta, hogy az lesz Uther utódja, aki a londoni székesegyházban lévő nagy, négyszögletes kőből kihúzza a beleszúrt meztelen kardot. Sok lovag próbálkozott, de még csak megmozdítani se tudták a fegyvert. Sokak próbálkozása után Arthur kihúzza a kardot, ezt követően az emberek hűséget fogadnak neki, és királlyá koronázzák.

Mivel néhány lovag nem vette jó néven, hogy az ifjú lett a király, a bölcs varázsló segítségére volt szüksége ahhoz, hogy legyőzze ellenfeleit és meghozza a békét Britannia földjére. Egy félelmetes hírű bajnokkal folytatott bajvívása közben, például, ellensége kardja kettészelte Arthur fegyverét, s a fegyvertelen királyt csak az mentette meg a haláltól, hogy Merlin megbűvölte a lovagot, amitől az nyomban elaludt. A kétségbeesett és több sebből vérző Arthur, amikor a csata után egy tó partján ballagott, elhűlve látta, hogy egy kar nyúlik ki a vízből, amely öklében egy csodálatos kardot tart. Merlin ösztönzésére elfogadta a Tó Asszonya által nyújtott kardot. Ez volt a híres Excalibur, eljövendő harcainak fegyvere.
Az ifjú király a kardot csodálta, de a mágus azt mondta, hogy a hüvelye tízszer annyit ér, mert amíg gazdája oldalára van csatolva, annak egyetlen csepp vére sem hullhat.

Merlin a későbbiekben is segítette az ifjú királyt, több jóslata is valósággá vált. Például óvva intette a Guinevere-val való házasságtól, mert hogy később Lancelot -egyik hűséges lovagja- is bele fog szeretni a lányba. A menyegzőt ennek ellenére megtartották, ám a királyné és Lancelot románca egyhamar a király fülébe jutott.

Dumbledore-ral szemben Merlin nem volt aszexuális, szerelmét Vivianenek hívták. Egy nap beavatta varázserejének titkába szerelmét, aki a saját hatalmát a varázsló ellen fordította, fejdíszének fátylával megkötözte és egy toronyba zárta őt. Más legendák szerint bokorrá változtatta.
Merlin – vagy, miként korábban nevezték: Myrddin – a 6. században élhetett, a mai Skócia területén.

Csodaturmix (Panoramix)

A rómaikkal szemben álló gall falu druidája. Általában fehér köntösben, vörös köpenyben és egy aranysarlóval jelenik meg. Az erőnövelő bájitalról híres, ám mellette számos gyógyító és mágikus ital receptjét is ismeri, pl.: hajnövesztő szereivel, méregűző italaival és memória-regeneráló fioláival a falu orvosává avanzsálta magát. Mint a titkos főzetek egyedüli ismerője és elkészítője, rendkívül nagy tiszteletnek örvend, a főzetek hozzávalóinak beszerzésében sok gall szokott neki segíteni, emellett minden szokatlan, különös esemény, történés kapcsán is felkeresik.

Folytatása következik…

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Orm Azzurro szerint:

    Remélem, Kóbor vagy Oromon benne lesznek a Szigetvilágból. 😉

Vélemény, hozzászólás?